Toegankelijkheidsinstrumenten

Skip to main content

Behoud erfgoed


Goed erfgoedbeleid

Binnen de Historische Kring houdt de sector ‘Erfgoed’ zich bezig met het erfgoed van de gemeente Haaksbergen. Men doet er alles aan om dreigende sloop van mooie panden in de gemeente te voorkomen en deze juist de aandacht te geven die ze verdienen. De sector inventariseert gebouwen en maakt inwoners en andere belangstellenden bewust van het belang van gebouwd en natuurlijk erfgoed.

Middels thema-avonden, exposities, het opstellen van fiets- en wandelroutes (eventueel met gids) vragen we aandacht voor ons prachtige erfgoed in Haaksbergen en zetten het zo in de schijnwerpers. Deze sector bestaat uit enthousiaste vrijwilligers.

Inwoners betrekken bij ons erfgoed

Eén van de doelstellingen van de Historische Kring is inwoners en andere belangstellenden door verschillende initiatieven te enthousiasmeren voor het erfgoed. Er wordt nagedacht om ook vooral de jongeren meer te betrekken bij onze cultuurhistorische geschiedenis. Er zijn reeds ideeën geopperd om hiervoor contacten te leggen met het basis- en voortgezet onderwijs.

Ook wordt er nagedacht om een soort escaperoom in te richten waarin vraagstukken over de geschiedenis van Haaksbergen moeten worden opgelost om weer terug te kunnen keren in de huidige tijd. De deelnemers leren zo over de cultuurhistorische geschiedenis en de ontwikkeling van de gemeente. We verwacht dat de cursisten zich hierdoor meer verbonden gaan voelen met Haaksbergen, en het Haaksbergse  erfgoed.

Zorg voor onze monumenten en gebouwen

De Historische Kring Haaksbergen is bezig om het historisch aanzien van diverse panden binnen onze gemeente individueel maar ook als “ensemble” te behouden. Dit strekt zich uit tot zowel de gebouwen met officiële monumentale status als gebouwen die hier (nog) niet onder vallen.

Elk gebouw draagt bij aan het verhaal van onze geschiedenis, een verhaal dat wordt weerspiegeld in hun architectuur, ontwerp en gebruik. Het behoud van deze panden is niet alleen een kwestie van esthetiek, maar ook van het behoud van ons collectieve geheugen en onze identiteit.

Helaas zien we een trend van veranderingen in ons dorpsgezicht, waarbij oude panden worden afgebroken of ingrijpend worden verbouwd, zonder voldoende respect voor hun historische waarde. Dit kan leiden tot onherstelbare schade aan ons erfgoed en een verlies van unieke karakteristieke panden. Het is van groot belang dat we deze ontwikkeling nauwlettend volgen en actie ondernemen om ervoor te zorgen dat het historisch aanzien van onze gemeente behouden blijft voor toekomstige generaties.

Verder houden wij ons bezig met…

Monumenten

De monumenten die Haaksbergen rijk is, geven een goed beeld van de geschiedenis van Haaksbergen. Helaas hebben ook mooie gevels in het verleden de sloopkogel niet overleefd. Gelukkig heeft Haaksbergen nog steeds heel mooie monumenten die de geschiedenis van Haaksbergen belichamen of illustreren.

Een monument kan van alles zijn: een woonhuis, kerk, park, school, boerderij, boom of een archeologische vindplaats. Monumenten hebben een bijzondere waarde en moeten daarom bewaard worden voor latere generaties. Het cultuurhistorische erfgoed geeft weer, hoe Haaksbergen zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.

Haaksbergen kent momenteel 97 monumenten, 45 gemeentelijke monumenten en 52 van rijkswege beschermde monumenten.

Lees meer over hun historische achtergrond, architectonische kenmerken en restauratieprojecten. Zie: Monumenten van Haaksbergen.

Recente voorbeelden:

In 2022 is het oude kantoorpand van O&K (Odink en Koenderink) een Gemeentelijk Monument geworden. In 2023 is de boerderij “Klein Kattendam,” het laatste en unieke Los Hoes van Haaksbergen, een Rijksmonument geworden.

Archeologie
Foto Harry van Blijswijk

(Foto: Archeologisch onderzoek Waterwerken Lankheet 1663)

Archeologie is de studie van de menselijke geschiedenis aan de hand van materiële overblijfselen, zoals artefacten, structuren, en overblijfselen van menselijke activiteit. Het is een fascinerend vakgebied dat ons in staat stelt om de mysteries van het verleden te ontrafelen en een dieper inzicht te krijgen in hoe menselijke samenlevingen zich hebben ontwikkeld en gevormd door de tijd heen.

Wat archeologie zo boeiend maakt, is dat het ons op een tastbare manier verbindt met onze voorouders. Door artefacten en ruïnes te bestuderen, kunnen we verhalen reconstrueren over hoe mensen leefden en werkten met hun omgeving, duizenden jaren geleden. Dit opent de deur naar een beter begrip van culturele tradities, technologische innovaties, religieuze praktijken, en sociale structuren van verschillende beschavingen.

Bovendien draagt archeologie bij aan het behoud van ons erfgoed en onze identiteit. Door de overblijfselen van het verleden te bestuderen en te conserveren, helpen archeologen om cultureel erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties.

Kortom, archeologie is een boeiend en waardevol vakgebied dat ons helpt om onze geschiedenis te begrijpen, ons erfgoed te behouden, en onze kennis over de mensheid te vergroten.

Weet u dat de Buurserbeek vroeger dwars door Haaksbergen liep en dat Haaksbergen vanuit Buurse is ontstaan, beginnend als lang gerekt lint van boerderijtjes langs de Buurserbeek?

In 2023 is op de markt in Haaksbergen een oude Bentheimer stenen waterput opgegraven die al vele honderden jaren oud was en deze is weer op de originele plek herplaatst.

Architectuur

Architectuur is de kunst van het ontwerpen en bouwen van structuren die ruimte definiëren en vorm geven aan onze leefomgeving. Het is een fascinerend vakgebied dat ons verbindt met onze omgeving en een diepgaand inzicht biedt in de manier waarop we leven en werken met de gebouwde wereld om ons heen.

Wat architectuur zo interessant maakt, is de combinatie van creativiteit, technische vaardigheden en culturele expressie. Architecten hebben de mogelijkheid om ruimtes te creëren die niet alleen functioneel zijn, maar ook esthetisch en inspirerend. Door middel van ontwerp kunnen ze emoties oproepen, verhalen vertellen en identiteiten vormgeven, waardoor architectuur een krachtig middel is om cultuur en geschiedenis uit te drukken.

Bewonder de diverse architectuurstijlen die Haaksbergen rijk is. Leer meer over de historische gebouwen, hun ontwerpers en de invloed ervan op de lokale cultuur en samenleving.

In 2023 en 2024 hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de Architecten Hartgerink en Schilderman in Haakbergen. De Historische Kring Haaksbergen organiseerde bijeenkomsten waarin met films en presentaties de geschiedenis over oud Haaksbergen werd getoond en verteld. De architectuur in Haaksbergen heeft duidelijk invloed gehad van de Amsterdamse School uit het begin van de 20ste eeuw. Invloedrijke architecten in en rond Haaksbergen waren Schilderman en Hartgerink, beeldbepalende ontwerpers die het aanzicht van Haaksbergen hebben bepaald.

(foto: Amsterdamse school ’t Schip-A’dam)                                    (foto: Amsterdamse school ’t Fort-H’bgn) 
             
  

Kadastraal onderzoek

Wie wil ontdekken hoe het landschap door de jaren heen is veranderd en geëvolueerd, duikt in de vele historische landkaarten, veldnaamkaarten, waterkaarten, minutenkaarten, beekloopkaarten, kaarten met grens- en markepalen, kadasterkaarten. In het kwartaalblad Aold Hoksebarge wordt regelmatig over dit soort onderzoek gepubliceerd.

Kadastraal onderzoek is het proces van het bestuderen van eigendomsgegevens en landregistraties om informatie te krijgen over percelen grond en de bijbehorende eigendomsrechten. Het doel van kadastraal onderzoek is om nauwkeurige en betrouwbare informatie te verstrekken over de eigendomsgrenzen, eigendomsrechten, en eventuele beperkingen of lasten die van invloed kunnen zijn op een stuk grond.

Onderzoekers duiken in de archieven en voeren kadastraal onderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de historische eigendommen en landgebruikspatronen in Haaksbergen. Hiervoor wordt een zogenaamde Kadastraal Legger gebruikt in de periode 1832 -1970. Deze legger is het register met per kadastrale gemeente en eigenaar, een overzicht van de percelen in iemands bezit. Ieder overzicht heeft een apart nummer, ook wel het “leggerartikel” genoemd. Het kadaster is al ver voor 1832 begonnen met het in kaart brengen van alle percelen.

Kadastraal Legger

Funerair erfgoed

                        (Foto (Blijswijk) Begraafplaats St.-Isidorushoeve)

Funerair erfgoed, vaak over het hoofd gezien maar toch van grote historische waarde, omvat de diverse manieren waarop verschillende culturen door de eeuwen heen hun doden hebben herdacht en begraven.

Grafmonumenten, begraafplaatsen, grafkelders, mausolea en andere vormen van funerair erfgoed vertellen niet alleen het verhaal van individuen die ons zijn voorgegaan, maar ook van de samenlevingen waarin zij leefden. Elke grafsteen, elk grafbeeld en elk grafritueel draagt bij aan ons begrip van culturele tradities, religieuze overtuigingen, sociale structuren en zelfs historische gebeurtenissen.

Onze missie bij de sector erfgoed is om dit voor Haaksbergen te behouden, te onderzoeken en te delen met de gemeenschap. Door middel van tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en publicaties willen we het bewustzijn vergroten over de waarde van funerair erfgoed en het belang van het behoud ervan voor toekomstige generaties.

Voorbeelden:

De extra aandacht voor het behoud van de Haaksbergse oorlogsgraven of het voor de inwoners van Haaksbergen openstellen en zichtbaar maken van de particuliere begraafplaats aan de Spoorstraat door de gietijzeren ramen in de toegangsdeuren.

Daarnaast zijn er plannen om de joodse begraafplaats, tevens Rijksmonument, goed zichtbaar te maken door de omheining te vervangen, de toegangspoort te restaureren. Ook wordt er gewerkt aan de publicatie van een boekwerk met tastbare herinneringen aan de 2e wereldoorlog in Haaksbergen zoals de oorlogsgraven, de oorlogsmonumenten en de Stolpersteine.

De Marken van Haaksbergen

Haaksbergen was vroeger onderverdeeld in zes Marken. Deze Marken waren gemeenschappen van boeren die gezamenlijk het land beheerden. Elke Marke was een georganiseerde eenheid van agrarisch land, beheerd door lokale boeren die samenwerkten om de opbrengst te verdelen en de tradities te handhaven. De Marken van Haaksbergen waren niet alleen stukken grond, maar ook symbolen van gemeenschapszin en samenwerking die door de generaties heen werden gekoesterd en onderhouden.

Jaarlijks wordt een fietstocht langs de Markegrenzen, gemarkeerd met de zogenaamde markestenen, georganiseerd. Hierover wordt door de gidsen van de histrorische kring deskundige tekst en uitleg gegeven, vaak aangevuld met prachtige anekdotes op een ludieke manier gebracht. De fietstocht gaat elk jaar langs één van de zes Marken die Haaksbergen rijk is.

Bijzonder daarbij te vermelden is dat de grenzen van deze Marken al sinds de middeleeuwen, nog steeds de grenzen zijn van de Gemeente Haaksbergen. Dat is bijzonder en komt in Nederland bijna niet voor.

Bent u nieuwsgierig geworden? Bezoek dan de website: “Markegrenzen Twente”, een site met veel interessante informatie over dit onderwerp.

 Albert Rozemaprijs


Sinds 2012 wordt de Albert Rozema prijs elk jaar op de verjaardag (27 januari) van wijlen Albert Rozema uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een persoon of familie die een leuk of bijzonder detail van zijn/haar huis heeft bewaard na bijvoorbeeld een restauratie.

Het gaat hierbij uitdrukkelijk om een detail en niet om de gehele restauratie! Dit kan een mooie deur zijn of een raam. De Historische Kring Haaksbergen wil met deze prijs mensen stimuleren om mooie dingen uit het verleden te bewaren en te koesteren.

Albert Rozema was een winkelier in Haaksbergen. Hij had een winkel in manufacturen en huishoudelijk textiel. Zijn winkel is tot op de dag van sluiting nooit veranderd v.w.b. de inrichting. Rozema had een hekel aan veranderen en bij sluiting was zijn winkel nog precies hetzelfde als bij de opening.


   ‘Albert Rozemaprijs 2024 ‘Plaatsing raamroosters’

Op 27 januari 2024 is de Albert Rozemaprijs voor de 12e keer toegekend. Deze keer aan de Stichting Particuliere Begraafplaats Haaksbergen voor de plaatsing van de raamroosters in de toegangsdeuren naar de particuliere begraafplaats.

De passanten door de Spoorstraat kunnen nu door de raamroosters een onbekend stukje Haaksbergen bekijken. Jan Overbeek stelde de raamroosters in 2022 beschikbaar aan de HKH om samen hiervoor een goede bestemming te zoeken. In 2023 kon dit worden gerealiseerd. De prijs is door Alberta Rozema,  de jongste dochter van wijlen Albert Rozema, uitgereikt aan Jan Overbeek en Derk Jordaan.

Publicaties


Regelmatig publiceren we over de historie van Haaksbergen. Onlangs hebben we het boek “Het Bombardement” uitgebracht, over het grote bombardement in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen. Hierbij vielen veel burgerslachtoffers, waaronder de toenmalige burgemeester Von Heijden. Momenteel werken we aan een publicatie over de tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen, zoals oorlogsgraven, oorlogsmonumenten en Stolpersteine. Ook ontwikkelen we een educatief programma voor scholen en een wandelroute langs deze herinneringen.

Activiteiten rondom cultureel en historisch erfgoed


Regelmatig worden fietstochten en wandelingen georganiseerd langs cultureel en historisch erfgoed 

Fietstochten

Voorbeelden daarvan in 2024 zijn:

G.O.L.S.-fietsroute
Door samenwerking met de Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen is de fietstocht langs het Schaddenspoor in en rond Haaksbergen uitgewerkt. Deze fietstocht loopt langs een deel van de oude spoorroute van de G.O.L.S. (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij) waar onderweg vele mooie monumenten en/of historische panden te zien zijn waarbij de Historische Kring Haaksbergen de teksten over de panden heeft samengesteld inclusief de fotocollectie daarvan. De G.O.L.S.-spoorlijn heeft een belangrijke rol bespeeld bij de industrialisatie van de regio. Met name door het (goedkope) goederenvervoer per trein. Tot 1936 werden er over deze lijn ook reizigers vervoerd. Pas in 2013 reed de laatste goederentrein. Meer informatie hierover is te vinden op de website “Spoorfietsen.nl”.

Historisch Buitengebied (fietsroute)
In 2024 is een fietstocht georganiseerd rond Haaksbergen langs verschillende historische panden en boerderijen met tekst en uitleg door leden van de historische kring Haaksbergen.   Het hoogtepunt van de fietstocht was het enkele jaren geleden ontdekte, volstrekt unieke “Klein Kattendam”. De boerderij heeft onlangs de status van Rijksmonument gekregen. Dit nog steeds op de oorspronkelijke plek staande Los Hoes (het boerenerf wordt voor het eerst genoemd in 1475) kon tijdens de fietstocht worden bezichtigd.

Wandelingen

Regelmatig worden in de zomerperiode wandelingen georganiseerd. Gidsen van de Historische Kring nemen de deelnemers mee door het dorpshart van Haaksbergen en laten je alle pareltjes zien, niet alleen de in het zicht staande, maar ook de verborgen. Tijdens de wandelingen kom je langs historische gebouwen en enkele begraafplaatsen. . Hierbij gevende gidsen veel  soms hilarische – informatie over de bijzondere plekken. Ook worden wandelingen georganiseerd langs gebouwen van enkele beeldbepalende architecten uit het begin van de 20ste eeuw tot en met de wederopbouw na de 2de wereldoorlog. Bij enkele woningen mogen dan ook de interieurs, die ook door deze architecten (o.m. Schilderman en Hartgerink) werden ontworpen, worden bekeken.

Presentaties en thema-bijeenkomsten

De Historische Kring organiseert presentaties om de waarde van erfgoed te belichten. Deze presentaties zijn als vensters naar het verleden, waardoor mensen de geschiedenis van Haaksbergen op een levendige en boeiende manier kunnen ervaren. Door deze verhalen te delen, beelden te tonen en feiten te presenteren, worden de deelnemers meegenomen op een reis door de tijd. Tegelijkertijd worden de waardevolle lessen en inzichten van het verleden belicht, waardoor het belang van erfgoedbehoud en -waardering wordt onderstreept.

Benieuwd naar onze activiteiten?

In ons programma vind je een uitgebreid overzicht van alle activiteiten en evenementen die wij organiseren.

Heb je vragen over onze erfgoed activiteiten?

Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.