7482CJ2 Goorsestraat 2 - Haaksbergen
- Laatst aangepast op maandag, 10 July 2023 23:09
“Het op een efficiënte en duurzame manier behouden en bewaken van het culturele erfgoed van Haaksbergen” Dit is het hoofddoel van het beleidsterrein Monumenten. Momenteel telt Haaksbergen 97 monumenten. Deze zijn onderverdeeld in 46 gemeentelijke monumenten en 51 van rijkswege beschermde monumenten, die respectievelijk op de gemeentelijke monumentenlijst en de rijksmonumentenlijst te vinden zijn. Een monument kan van alles zijn: een woonhuis, kerk, park, school, boerderij, boom en archeologische vindplaats. Monumenten hebben een bijzondere waarde en moeten daarom beschermd worden voor latere generaties. Het cultuurhistorische erfgoed geeft weer hoe Haaksbergen zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.
Activiteiten
Bijzondere kerkelijke kunst in Sint Isidorushoeve
Projectgroep Schilderman: het inventariseren en in beeld brengen van zijn architectonisch werk in ons dorp.
De werkgroep Publiceren van beeldverhalen over bijzonder erfgoed
De Werkgroep Monumenten en Archeologie (WMA), opgericht in 1996, is de voorloper van de huidige werkgroep. De WMA was ontstaan na de fusie van de Historische Kring Haaksbergen en Haaksbergen Karakteristiek, waarna de WMA de activiteiten van Karakteristiek had overgenomen. De huidige werkgroep Publiceren van beeldverhalen over bijzonder erfgoed in Haaksbergen bestaat uit de vaste leden Clemens Wentink, Bert Kos, Johan Buschers en de aspirant-leden John Perik en Hans Paf. Verder maken we gebruik van de kennis en mankracht binnen de Historische Kring Haaksbergen. Behoud van erfgoed is opgenomen in de statuten van de Historische Kring en is één van de speerpunten van beleid. Ook maken we gebruik van de kennis en de ervaring van de Erfgoedraad.
“De Amsterdamse School” is een stijl in de Nederlandse architectuur, die een relatief korte bloeiperiode heeft gekend van 1910 tot 1930,
Antonius Johannes (A.J.) Schilderman werd geboren in Lattrop op 31 december 1894 en stierf in Haaksbergen op 1 februari 1980.
Op de website van Cultureel Erfgoed Enschede staat een leeswaardig
artikel over de Haaksbergse Oostendorper Watermolen.
Als plattelandsgemeente was Haaksbergen vanouds een agrarisch dorp. Bijzonder waren de omstandigheden waaronder de boeren leefden in hun zogeheten lös hoes.
De Lourdeskerk in Haaksbergen vanuit het westen. Rechts de pastorie.
Wat de omgeving van de Hones, naast haar natuurschoon, zo bijzonder maakt.
Wikipedia heeft een uitgebreide lijst van rijks- en gemeentelijke monumenten van alle gemeenten in Nederland, waaronder ook Haaksbergen.
Boerderij Aaftinksweg 17 52°8'28"N B, 6°42'37"OL.
Boerderij onder pannen zadeldak, aan de voorzijde houten topschild, aan de
Openingstijden Historisch Centrum
|
ContactHistorische Kring Haaksbergen |
BankrekeningenVoor schenkingen en giften: |
Overige gegevensKamer van Koophandel: 40073806 |