Tentoonstelling Om niet te vergeten

Tentoonstelling n.a.v. de uitgave van Om niet te vergeten. Het betreft een boek, uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Historische Kring Haaksbergen door Gerrit Noordink.

Het betreft een portrettengallerij met 230 foto's van inmiddels overleden mensen die in die 50 jaar in Haaksbergen woonden. Opvallende en minder opvallende, bekende en minder bekende, zeer verdienstelijke én doodnormale mensen. Een tamelijk willekeurige dwarsdoorsnede van vroegere dorpsgenoten. De Historische Kring Haaksbergen viert in 2017 zijn gouden jubileum. Op 15 maart is het 50 jaar geleden dat enkele enthousiaste amateurhistorici op initiatief van Dick Jordaan de HKH oprichtten. Ter opening van het jubileumjaar is een herinneringsboek samengesteld, gemaakt door Gerrit Noordink, onder de titel ‘Om niet te vergeten’. In dit boek staan de portretten van 230 overleden Haaksbergenaren. Het eerste exemplaar wordt op 16 december overhandigd aan burgemeester G.J. Kok.

Tijdens het Winter Wonder Weekend (voorheen Kerstmarkt) op zaterdag 17 en zondag 18 december is in het Historisch Centrum zaterdags  van 17 tot 21 uur en zondags van 10.00 tot 17.00 uur een tentoonstelling te bezichtigen van foto’s van personen die in het boek staan afgedrukt. De toegang is gratis. Tevens is daar het boek verkrijgbaar, evenals op de boekenkraam van de Historische Kring op de Markt. De prijs is 10 euro. Zo lang de voorraad strekt.

Het boek wil een eerbetoon zijn aan overleden plaatsgenoten. De samenstelling is een doorsnee van bekende en minder bekende overleden dorpsgenoten. Het inwonertal van de gemeente Haaksbergen ligt al jaren tamelijk stabiel op ruim 24.000. Dat zijn niet al die jaren steeds dezelfde personen. Zo vestigen zich elk jaar circa 600 mensen in andere gemeenten en vertrekken er rond 60 naar het buitenland. Hier tegenover staat de komst van zo’n 700 nieuwe inwoners, exclusief enige tientallen immigranten. Dat de bevolking niet langzaam stijgt, wordt veroorzaakt door het sterftecijfer, dat met rond 300 per jaar bijna het dubbele is van het aantal geboorten. In ronde cijfers betekent dit per saldo dat jaarlijks een kleine duizend burgers uit de Haaksbergse Burgerlijke Stand worden uitgeschreven en een vergelijkbaar aantal nieuwe burgers wordt ingeschreven.

Wie Haaksbergen verlaat, bouwt elders een nieuw leven op. Wie in onze gemeente overlijdt, verdwijnt helaas uit het leven. Zij leven voort in de herinnering van familieleden, vrienden en bekenden. Elke overledene herinneren wij ons op een andere manier: het kan zijn of haar maatschappelijke betekenis zijn of functie in verenigingsband, het kan ook gewoon iemand zijn die zijn of haar eigen leven leidde in betrekkelijke anonimiteit. Wie de overledene ook was, iedere Haaksbergenaar verdient het om niet vergeten te worden. Tien jaar geleden is bij het veertigjarig bestaan van de Historische Kring een bundel uitgegeven met daarin een selectie van Haaksbergenaren die niet meer onder ons zijn. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum heeft de HKH deze nieuwe uitgave gemaakt. Het boek is samengesteld door de jubileumcommissie die bestaat uit Marlies Lammersen-Nijhuis, Gerrit Noordink, Carla van der Pol, Hendrik Scholten en Jan van der Zanden.

Hendrik Scholten

foto's Henk Krooshof klik hier