Aold Hoksebarge december 2016

De nieuwe Aold Hoksebarge komt er weer aan. Het nummer verschijnt komende dinsdag 6 december.

Inhoud Aold Hoksebarge 49-4  DEC 2016:

Inhoud Aold Hoksebarge 49-4  DEC 2016

Voorzitter Wim Oltwater vertelt iets over het programma in het jubileumjaar 2017, waarin de Historische Kring Haaksbergen 50 jaar bestaat.
Op 16 december wordt het jubileumjaar officieel geopend door middel van de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Om niet te vergeten’ aan burgemeester G.J. Kok. Dit boek is samengesteld door Gerrit en Truus Noordink en bevat een selectie van portretten van 230 willekeurig gekozen Haaksbergenaren die de laatste 50 jaar zijn overleden. Van de foto’s in dit boek zal een selectie worden gemaakt voor een tentoonstelling in het Historisch Centrum die voor iederen te bezichtigen is tijdens de Open Dagen op zaterdag 17 en zondag 18 december. Het boek kost 10 euro en is verkrijgbaar in het Historisch Centrum en ook bij de kraam van de Historische Kring op de Kerstmarkt.
Een hoogtepunt in het jubileumviering moet op 31 maart de feestavond worden in theater De Kappen met een keur aan Twentse artiesten. Verder wordt gewerkt aan een project van tijdlijntegels, maar over de uitwerking hiervan is nog overleg gaande. Een ander programmapunt dat ik nu al kan noemen heeft betrekking op enkele bijzondere fietstochten. Over alle programmaonderdelen volgt tijdig nadere informatie.

Verenigingsnieuws
*Samenstelling: Jan van der Zanden.
Met aandacht voor: Monumentenprijs voor Religieus Erfgoed Buurse, Klassendag bij de Open Momumentendagen, OMD ondergebracht in nieuwe stichting, lezing Wim Nijhof over Ariëns en de sociale strijd in Twente, feestelijke opening van het CLV-plein,  excursie naar Kasteel en Park Rosendael, de filmavond, de fotoexpositie in het Saalmerink en de boekenrubriek.

Al 110 jaar liefde voor de bij
*door Frans de Lugt
Verhalen over de historie van Haaksbergen gaan doorgaans over gebouwen, straten, mensen en bijzondere gebeurtenissen, zoals de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis is echter rijk geschakeerd. Neem imkerververeniging De Heidebloem. Buiten de kring van plaatselijke bijenliefhebbers geniet deze vereniging weinig bekendheid bij het grote publiek. Toch is deze met haar 110 jaar een van de oudste verenigingen van Haaksbergen.

Rondleiding door het dorp in 1931
*Bewerkt door Fons Leferink
Tegenwoordig leiden dorpsgidsen ons door het centrum om belangstellenden over het wel en wee van vroeger te verhalen. Hoe keken de mensen vroeger naar ons dorp? Twentsch Dagblad Tubantia wijdde in 1931 een uitgebreid artikel aan “de zuidelijkste Gemeente der Provincie”. Het ging over de woningnood die er heerste, de nauwe straten, de kerkelijke gebouwen en de landbouworganisaties. Allemaal heel herkenbaar, ondanks dat er veel zaken verdwenen zijn. We gaan met de krant terug in de tijd.

Kiek toch es… Erve Kleinsman wordt hospice
*door Caecil Waijerdink-Mentink
In de buurschap Langelo aan de Aaftinksweg 17 staat boerderij Kleinsman. Het pand is bijzonder door de drie aaneengeschakelde zadeldaken en de ligging van de endskamer, die schuin tegen het woonhuis is aangebouwd. In het hart van Aold Hoksebarge staat een fraaie grote foto van dit monumentale gebouw.

Wegwiezer: Ten Vaarwerkstraat
*door Bert Otter
De Ten Vaarwerkstraat is een oudere straat in het westelijke gedeelte van de wijk Centrum-Zuid-West. De buurt waarin deze straat ligt, is later ontstaan dan de straat zelf. Deze maakt in het verleden onderdeel uit van de weg die loopt naar het dorp vanuit de richting van het erve 'Vaarwerk'. Evenals de Eibergsestraat is het één van de toegangswegen aan de westkant. Een verhaal over de historie van deze straat.

Houten grafteken uit 1874
*door Eric Ooink
Op de zolder van de schuur bij de voormalige hervormde kerk in Buurse werd afgelopen voorjaar een half houten grafteken gevonden, dat inmiddels is veiliggesteld. Het grafteken met houtsnijwerk-letters is ruim 140 jaar oud.

De Blankenburg nrs. 145 en 146 (afl. 10)
Henny Slotman vervolgt zijn serie over de historie van panden en hun bewoners in deze oude straat in het centrum.

Gevelbalk met bijzondere inscriptie
*door Eric Ooink
Om de geschiedenis van een boerderij te kunnen beschrijven kun je archiefonderzoek doen, maar hiermee ben je er niet. Ook foto’s en mondelinge informatie van (oud-)bewoners kunnen van dienst zijn. Een belangrijke bron is de boerderij zelf. Oude gebinten met telmerken vertellen veelal de bouwgeschiedenis van het pand. Ook gevel- en sluitstenen geven vaak mooie informatie. Boerderijtje Es Eimbert moest wijken voor de aanleg van de nieuwe N18 en gaf met een bijzondere inscriptie uit 1731-1735 een geheim prijs.

Bank Jordaan in beeld (8)
*door Eddie IJspeerd. Een nieuwe aflevering over de vondsten in het archief van de Bank Jordaan.

De ondergang van ‘De Bron’
*door Frans de Lugt
Het is het meest besproken onderwerp van het afgelopen jaar: het gat in de Markt. Belangrijk onderdeel daarvan is de bestemming van het braakliggende terrein aan de Hibbertsstraat, waar tot 2005 zalencentrum-restaurant ‘De Bron’ stond. Terugblik op de historie en de ondergang van een gerenommeerd horecabedrijf.

Trouwring terug na 45 jaar
*door Hendrik Scholten
In zijn vrije tijd gaat Joris Put, lid van de Historische Kring Haaksbergen, graag op pad met zijn metaaldetector. Zo af en toe haalt hij iets bijzonders uit de grond, zoals op woensdag 25 augustus: een gouden trouwring met daarin een inscriptie Diny 26-7-1968.