Monumentenprijs en Open Monumentendag 2016

Met de klas onderweg naar de Pancratiuskerk Met de klas onderweg naar de Pancratiuskerk

Op zaterdag 10  september 2016 deden zo'n 170 deelnemers mee aan de fietsroute in het kader van de Open Monumentendag 2016. Uitreiking Monumentenprijs 29016 aan Henny Lutje Berenbroek,

voorzitter van de Stichting Religieus Erfgoed Buurse (SREB), met penningmeester Henk Hesselink en koster Jilles Eindhoven.
Foto Van links naar rechts:  Jilles van Eindhoven, Henk Hesselink, Henny Lutje Berenbroek, Jan Put, en Ellen Prent. Vooraan Pascal in den Nieuwenkamp en Carmen van der Weijde. Bron: Gemeente Haaksbergen

‘Iconen en symbolen’ was het thema van de Open Monumentendag (OMD)

Zo’n 170 deelnemers stapten zaterdag op de fiets voor een tocht langs historische boerenerven, kerken, schaapsschuren en ander cultureel erfgoed. Eindpunt was de Maranathakerk. Wethouder Ellen Prent reikte daar de Monumentenprijs 2016 uit aan de Stichting Religieus Erfgoed Buurse. Via Buurse richting Haarmühle en weer terug naar Haaksbergen. Dat was in vogelvlucht de route van de OMD. Maar dan wel met omzwervingen langs soms verborgen monumenten. Onderweg werd tekst en uitleg gegeven bij symboliek in de vorm van (religieuze) beelden, spreuken of gevelversieringen. Verschillende (gerestaureerde) schaapsschuren werden bezocht. Net als de in aanbouw zijnde schaapskooi aan de Schapendrift. Zo’n vijftien bewoners van Het Saalmerink gingen met het treintje van  Recreatiehof ’t Stien’nboer op pad. Zo konden zij een groot deel van de OMD meebeleven.

Toekomstige hoeders erfgoed
“Opvallend is dat dit jaar meerdere kinderen meefietsten”, meldde medeorganisator Henk Menkehorst. “Zij zijn de toekomstige hoeders van ons erfgoed.” Kinderen waren ook betrokken bij de uitreiking van de Monumentenprijs 2016. Pascal in den Nieuwenkamp en Carmen van der Weijde werden geïnterviewd door wethouder Ellen Prent. Het tweetal vertelde over de OMD Klassendag. Samen met klasgenoten van basisschool De Troubadour bezochten ze vrijdag het Richtershuis en de protestantse kerk. De wethouder onderstreepte het belang van de Klassendag. “Zo raken kinderen betrokken bij de historie van Haaksbergen.”  Ze deelde een pluim uit aan het Comité OMD voor de puike organisatie van beide evenementen.

Monumentenprijs
“Het is geweldig dat de eigenaren van cultureel erfgoed anderen laten meekijken”, aldus Jan Put. Hij is voorzitter van de Monumentenraad die samen met de Historische Kring een advies uitbrengt aan het Haaksbergse college over de jaarlijkse Monumentenprijs. Wethouder Ellen Prent overhandigde de oorkonde aan Henny Lutje Berenbroek, voorzitter van de Stichting Religieus Erfgoed Buurse (SREB). Hij was in gezelschap van penningmeester Henk Hesselink en koster Jilles Eindhoven.

“Maar er zijn nog méér vrijwilligers actief!”, benadrukte het drietal. De groep wist het karakteristieke protestantse kerkje aan de Alsteedseweg voor Buurse te behouden door het gebouw aan te kopen en er een nieuwe bestemming aan te geven. “Met de Monumentenprijs wil het college zijn waardering uiten voor uw  inspanningen”, aldus Ellen Prent.

Klei en stenen
Het protestantse kerkje uit 1857 is destijds met veel moeite tot stand gekomen, weet Lutje Berenbroek. Drie welgestelde boeren namen midden negentiende eeuw het voortouw. Uit klei bakten de Buursenaren zelf de bouwstenen voor het kerkje.

Ned. Hervormde Kerk Buurse - Foto Henk Krooshof

Het is een bouwwerk met zowel historische als emotionele waarde. Met de aankoop door de stichting is behoud van het kerkje niet automatisch geregeld. Er zijn financiële middelen nodig. Alleen al voor het onderhoud. Verhuur moet geld in het laatje brengen. “Het kerkje is multifunctioneel. In principe kan iedereen het huren”, laat Jilles Eindhoven weten. Er is inmiddels een uitvaart geweest. Het kerkje was onderdeel van een speurtocht en een vossenjacht. En het is een officiële trouwlocatie van de gemeente Haaksbergen. “Toevallig was vandaag het eerste huwelijk”, vertelt de koster. “Onlangs hadden we een oecumenische dienst. Toen zat het afgeladen vol. En vandaag was het opgenomen in de fietsroute.” Voor meer info: www.kerkbuurse.org.

Open Monumenten Klassendag
In 2010 is de Open Monumentendag uitgebreid met een speciale versie voor de oudste basisschooljeugd: de OMD Klassendag. Met verhalen, boordevol verbluffende en grappige weetjes, brengen de vrijwilligers van de Historische Kring het erfgoed voor de oudere leerlingen tot leven. Aan monumenten geen gebrek in Haaksbergen. Datzelfde geldt voor de animo binnen het basisonderwijs: liefst twaalf scholen deden afgelopen vrijdag mee. De groepen 6, 7 en 8 van de Ariënsschool gingen op de fiets naar Erve Brummelhuis, een authentiek lös hoes in Sint Isidorushoeve. Mark Ros en Henk Menkehorst (comité OMD) vertelden ter plekke over het harde boerenleven in deze eeuwenoude hoeve. Het vee en de mensen verbleven bij elkaar in dezelfde ruimte. Geen stoomoven of luxe badkamer. Maar een vuurplaats met een kookpot erboven en koud water uit de put. Eenzijdige kost van onder meer aardappels, uien en knollen kwam op tafel. Slapen deed je, opgepropt met z’n zessen, in een bedstee. Met verwondering en enthousiasme bekeken de 47 jonge gasten alle bijzonderheden in en om Erve Brummelhuis. Maar op de vraag of ze in een lös hoes zouden willen wonen klonk een eenstemmig ‘nee!’. Geen elektriciteit, en dus geen internet. Je moet er niet aan denken."

Fotoverslag Bert Koebrugge
Gratis download: Brochure Open Monumentendag 2016