Nieuw leven voor het dodenhuisje

Zaterdagmiddag 4 juni 2016 opende wethouder Ellen Prent  het zgn. 'dodenhuisje' op de begraafplaats aan de Enschedesetraat, onder het toezien oog van een grote groep belangstellenden.

Een tijdje geleden kwam in een koffiepauze in het Historisch Centrum van de Historische Kring Haaksbergen het dodenhuisje op de oude begraafplaats aan de Enschedesestraat ter sprake. Daar zou toch wat mee moeten gebeuren! Dankzij de oplettendheid van Gerard Hofste op Bruinink werd het huisje van de ondergang gered en kreeg het een flinke opknapbeurt. Sindsdien werd het gebruikt door de onderhoudsploeg van de begraafplaats, maar het moest in het geheel van de ook al opgeknapte begraafplaats eigenlijk een geschiktere bestemming krijgen. Henk Krooshof, Johan Veldhuis en Henk Lammers van de Historische Kring namen het op zich het dodenhuisje in te richten met attributen die met een uitvaart te maken hebben.
Tijdens de opening gaf Henk Menkehorst als bestuurslid van de Historische Kring Haaksbergen de nodige complimenten aan de initiatiefnemers van dit bijzondere project onder de naam: een nieuw leven voor het dodenhuisje! Hij benadrukte dat de HKH dit soort initiatieven aanmoedigt en ondersteunt. Het houdt de vereniging levend en vitaal en zichtbaar voor de Haaksbergse samenleving. Wij moeten als vereniging blij zijn met mensen die dit soort initiatieven nemen. Dit houdt onze vereniging levend en vitaal en zichtbaar voor de Haaksbergse samenleving. Natuurlijk werd de geschiedenis van dit dodenhuisje door een kenner bij uitstek, Eric Ooink, op boeiende wijze verteld. Vele aanwezigen waren vooraf al samen met hem over de particuliere begraafplaats aan de Spoorstraat gelopen. Ook daar wist Eric zijn gehoor te verrassen met meerdere anekdotes. Tenslotte konden de aanwezigen na de openingshandeling van de wethouder de expositie in het dodenhuisje bewonderen.
Het huisje is elke zaterdag in juni van 11.00 uur tot 13.00 uur voor iedereen geopend.

Foto's opening klik hier