Lezing Geert Bekkering

Geert Bekkering over Mani Beckmann en Tjaps Lezing 28 september in de Richtershof georganiseerd door de Historische Kring HaaksbergenDinsdagavond

had de Historische kring Haaksbergen wederom een avond georganiseerd in De Richtershof voor haar leden. Zo’n 80 personen hebben gevolg gegeven aan de uitnodiging om te horen wat Geert Bekkering te vertellen had. Twee onderwerpen zou hij belichten: Het boek van Mani Beckmann en het verhaal achter de tjaps.Het boek van Mani Beckmann “Die Kapelle im Moor” is door hem in het Nederlands vertaald onder de titel “De kapel in het veen”, een historische roman spelend in het grensgebied van Haaksbergen en Alstätte.

Het boek is te koop in de Shop van de Historische Kring. Het speelt zich af in het veengebied tussen Alstätte en Haaksbergen en mede dat maakte dat de Enschedeër Geert Bekkering besloot om deze Duitse roman ook in het Nederlands beschikbaar te maken. De Duitse auteur Mani Beckmann (1965) komt uit Alstätte, studeerde in Berlijn en is nu als ‘Krimi’-schrijver verbonden aan de WDR-televisie in Keulen. ‘Kapel in het veen’ speelt niet zo lang na de tachtigjarige oorlog en alle elementen die je in een streekroman verwacht, zitten in het boek: liefde, haat, geboorte en dood. ‘Kapel in het veen’ wordt uitgegeven door de Uitgeverij Twentse Media en kost € 10. Bron van deze recensie: https://historisch-centrum-overijssel.mijnstadmijndorp.nl/nieuws/boek-de-kapel-in-het-veen-van-schrijver-mani-beckmann

Tubantia (25 september 2015)

HAAKSBERGEN/ ENSCHEDE - Enschedeër Geert Bekkering ontdekte de roman De Kapel in het veen van de Duitse schrijver Mani Beckmann, een paar jaar geleden. Per toeval. Tot zijn verbazing speelt het verhaal zich af in de omgeving van Enschede en Haaksbergen. Reden genoeg voor Bekkering de roman te vertalen naar het Nederlands. Auteur van het boek is de Duitse 'krimi'-schrijver Mani Beckman. In Duitsland zijn al 40.000 exemplaren van het boek verkocht. Volgens Bekkering is het een spannend verhaal met veel historische verwijzingen, ook als je deze 'hints' niet direct begrijpt. In zijn vertaling heeft de historicus veel gebruik gemaakt van een Twentse inslag. ,,Dat Twentse erin vond ik wel nodig", vertelt hij.

Haarmühle en veenkapel

De Haarmühle, het veenkapelletje en de galg bij het Witte Veen zijn voor het boek belangrijke locaties. Het verhaal speelt zich af rond 1668, kort na de 30-jarige oorlog. Hoofdpersoon Daniël Wagenknecht gaat met zijn familie naar de jaarmarkt in Alstätte. Zijn vader vertelt dan dat hij Daniël daar 20 jaar geleden als baby vond. Drie mannen deden een poging om baby Daniël te vermoorden. Naar aanleiding van deze ontdekking gaat de hoofdpersoon op zoek naar zijn verleden.

Bron: http://www.tubantia.nl/regio/haaksbergen/historische-streekroman-met-haaksbergen-en-enschede-in-de-hoofdrol-1.5274978

Het verhaal achter de tjaps

Een echt textiel onderwerp. Wat zijn dan tjaps? Dat zijn textielmerken, die gebruikt werden voor de export van Twentse textiel naar Azie en Afrika. Bij een rol textiel werden prachtige, zeer kleurige papieren afbeeldingen gevoegd. Een zeer vroege vorm van marketing, die kennelijk zeer succesvol was. Na zijn korte inleiding heeft Geert Bekkering de aanwezigen laten genieten van en verbazen over de wonderlijke tjaps die tussen 1880 en 1960 zijn geproduceerd.