OMD 2015 Landelijke Opening Bergen op Zoom

Goed onderhouden binnenstad Goed onderhouden binnenstad

Op donderdag 10 september 2015  vond de landelijke opening van de Open Monumentendag plaals. De ontvangst met een lunch in het gerenoveerde theater De Maagd, voorheen een kerk, was bijzonder sfeervol.

Na een welkomstwoord van de voorzitter van de landelijke stichting, Edith de Hartigh sprak de burgemeester van Bergen op Zoom, Frank Petter over hoe men met het monumentale verleden van de garnizoenstad in de afgelopen jaren is om gegaan. Tijdens de excursie 3 Ravelijn wandeling, de vestiging Ravelijn die bekend staat als het meesterwerk van Menno van Coehoorn en binnenkort gerestaureerd wordt. Tijdens de wandeling door het centrum werd mij duidelijk dat Bergen op Zoom op voortreffelijke wijze het monumentale karakter heeft weten te behouden. Herbestemming was voor de stad geen nietszeggende kreet maar een belangrijk issue in het monumentenbeleid en -zorg. Er waren nagenoeg geen verwaarloze panden te ontdekken, geen luifels boven de dagwinkels in welke vorm dan ook en geen buitensporige aanprijzingen cq reclame aan de gevels. De huizen en/of gebouwen, wel of niet een monument, staan er allemaal prima bij. Onderweg werd ons door een vrijwilliger, een uitstekende en bevlogen gids, verhalen verteld over de monumentale panden en kunstwerken. Tevens waren er diverse demonstraties en restauratietechnieken te zien.
Bij terugkomst in het Markiezenhof dat gebouwd werd als een representatief stads-paleis werd daarna een militair hospitaal en vervolgens een kazerne. Het was of wij in de Middeleeuwen waren beland, of de tijd stil heeft gestaan. Ambachten en activiteiten in klederdracht door jong en oud. Na enkele toespraken o.a. ook door de erevoorzitter Pieter van Vollenhoven werd in de tuin van deze prachtige locatie de oude ambachten in een middeleeuwse modeshow uitgebeeld. Een uitstekend en sfeervol begin van het Open Monumentendagen in Bergen op Zoom.

Jan Goorhuis