Grensoverschrijdende fietstocht

Afb. Historische Kring Haaksbergen / Heimat Verein Ahaus Afb. Historische Kring Haaksbergen / Heimat Verein Ahaus

Noaberweg 6 en 7 juli zonder Haaksbergse deelnemers

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 verzorgde de Historische Kring Haaksbergen samen met de Heimatverein Ahaus de grensoverschrijdende Noaberweg Fietstocht.
In Ahaus begonnen zaterdag 18 Duitse deelnemers met hun begeleiders aan de tocht. Helaas hadden er zich geen deelnemers aangemeld vanuit Haaksbergen, zodat de Nederlandse begeleiders met een “lege” groep naar de Haarmühle fietsten om daar de Ahauser groep op te halen.

De groep Duitse deelnemers was daar volgens afspraak aangekomen om vervolgens in het restaurant te genieten van een gezamenlijke lunch. Tegen 2 uur vertrok de groep met hun begeleiders van de Historische Kring langs cultuur historische bezienswaardigheden, waarover steeds informatie werd gegeven, via het Witte Veen, Buurse en het Buurserzand naar de Markt in Haaksbergen. De weergoden waren de deelnemers toen nog goed gezind en het was uitstekend fietsweer. Bij informatiecentrum ‘De Wakel’ in het Buurserzand werd gepauzeerd en een kopje thee of koffie gedronken.

Even na vier uur arriveerde de groep op de Markt in Haaksbergen. Op een terras kon men onder het genot van een drankje tot rust komen na de indrukken van de fietstocht. Helaas sloeg het weer toen om: het begon te regenen en het koelde af. Reden voor enkele personen om nog snel regenkleding aan te schaffen bij een nabije winkel. Gelukkig kon de groep terecht in de Pancratiuskerk voor een interessante rondleiding. Hierna volgde nog een korte dorpswandeling door de von Heijdenstraat en langs de Synagoge.

Restaurant ‘De Eetalage’ had een menu samengesteld voor de deelnemers. Hier kon men tijdens het diner in een gezellige sfeer op de dag terugkijken. Na het diner werden de Duitse gasten naar hotel Bad Boekelo gebracht voor de overnachting. Jammer genoeg was de regenkleding toen wel nodig. Toch bleef de sfeer in de groep uitstekend zodat nog gezellig aan de bar kon worden nagekaart.

Zondagmorgen moesten de deelnemers alweer vroeg uit de veren om klokslag 9 uur de groep naar korenmolen  ‘De Korenbloem’ te leiden. Zij werden welkom geheten door de ‘molenaars’ van de Hoksebargse Möll’n die hen tekst en uitleg gaven over de geschiedenis van de uit 1795 stammende windmolen. Ook kon men de molen in werking zien. Daarna ging het richting het CLV-gebouw aan de Parallelweg met aan de overkant het MBS-emplacement.  De deelnemers werden daar geïnformeerd over de historie van beide monumenten.

Na een korte stop ging het verder naar het Scholtenhagen, de Theeschenkerij Jordaan waar werd verteld over de verplaatsing van het toenmalige houten huis van de Fazantstraat naar ‘Recreatiehof ’t Stien’nboer’. Hierna werd gestopt op de brug van de Watermolenweg bij de Botterbeek en werd verderop informatie gegeven over de Oostendorper watermolen. Langzamerhand was het tijd geworden voor koffie en thee, dus werd koers gezet naar Erve het ‘Ploddershoes’ van Harry en Willemien Beumers aan de Molenveldweg. De deelnemers konden zich daar bijna niet voorstellen dat het boerderijtje vijfentwintig jaar geleden nog werd bewoond.

Bijgekomen van de indrukken en het hartversterkertje stapte men daarna weer op de fiets om via het Haaksbergerveen en het Kommiezenpad bij grenspaal 834 met het jaartal 1773 nog eventjes te worden geïnformeerd. Tegen 1 uur kwam de groep aan bij de ‘Haarmühle’ om daar ook weer gezamenlijk de lunch te gebruiken. Na dankbetuigingen werd om kwart over 2 uur afscheid genomen en vertrok de groep richting Alstätte onder begeleiding van vrijwilligers van de Heimatverein Ahaus. Men fietste langs diverse mooie plekken in Alstätte en Wessum naar de thuisbasis in Ahaus.

Als vrijwilligers van de Historische Kring Haaksbergen hebben wij een voldaan gevoel overgehouden aan deze mooie zevende editie van de Noaberwegtocht. Jammer alleen dat dit keer geen Haaksbergse deelnemers konden worden begroet.

Willy Ottink, Jan Goorhuis, Johan Krooshof, Peter Eijkholt.

vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur