ACTUEEL

Albert Rozemaprijs 2019 voor Sirtaki

Albert Rozema prijs 2019 voor de gebrandschilderde ramen van “Sirtaki”.
Op de geboortedag van Albert Rozema - 27 januari 1902 - werd de naar winkelier Albert Rozema vernoemde prijs uitgereikt. De naar hem genoemde prijs is vooral bedoeld als stimulans voor eigenaren van historische gebouwen om zuinig te zijn op het erfgoed dat ons door vorige generaties is toevertrouwd.

De prijs werd enkele jaren geleden ingesteld op initiatief van de werkgroep Monumenten en Archeologie van de HKH. De werkgroep wil bewoners van Haaksbergen stimuleren om kenmerkende details van hun pand in stand te houden. Wijlen ondernemer Albert Rozema (1902–1982) was het voorbeeld voor de Historische Kring Haaksbergen om voor de naar hem genoemde prijs in aanmerking te komen. Hij was een markante Haaksbergse middenstander die petten maakte en een manufacturenzaak bestierde aan de Spoorstraat 4. Een heel nostalgisch textielassortiment dat hij vanachter zijn toonbank verkocht. Wars van alle vernieuwingen ging hij op authentieke wijze door met zijn winkel. Tot aan de sloop van de winkel in 1985 is het nostalgische interieur van deze winkel intact gebleven en was daardoor uniek. Albert hield niet van veranderingen en liet alles bij het oude. Het interieur van deze markante winkel is wel behouden gebleven, helaas niet in Haaksbergen , maar geplaatst in een winkel in het Brabantse Heusden.

De werkgroep monumenten en archeologie van de historische kring Haaksbergen wil met het toekennen van de Albert Rozema prijs haar waardering uitspreken voor personen die zich inzetten voor het in stand houden van monumentale gebouwen en met name de historische details van een gebouw. Bij de Albert Rozema prijs gaat het uitdrukkelijk niet om een totale restauratie van een historisch gebouw maar meer om de historische details. Dit kan bijvoorbeeld een raampartij zijn of een bijzondere deur.
Zondag j.l. werd deze prijs voor de 8e keer in het Historisch Centrum uitgereikt  aan de uitbater van het Griekse restaurant Sirtaki. Veel authentieke details van de pastorie zijn bewaard gebleven. De twee gebrandschilderde ramen in de achtergevel, gewijd aan respectievelijk Sint Laurentius en Sint Gangulphus waren de belangrijkste reden om Sirtaki deze prijs toe te kennen.
Beide ramen zijn in 1953 gemaakt door de Haarlemse glazenier Frans Balendong. Het ene vertoont naast de heilige Laurentius een vrouw met een kind op haar arm, de Nederlandse vlag en soldaten. Op het andere raam is Sint Gangulphus afgebeeld met het in WOII verwoeste kasteel Doornenburg en ridders te paard. 
Onderzoek maakt het volgens de HKH aannemelijk dat de ramen rond 1954 aan pastoor Van Gendt zijn geschonken. In zijn Haaksbergse periode is de pastorie verbouwd. Wellicht heeft Van Gendt toen de gebrandschilderde ramen laten plaatsen. De prijs werd evenals voorgaande jaren door een van de dochters van de heer Rozema, Alberta, uitgereikt in de vorm van een oorkonde en een speciaal voor deze prijs ontworpen schildje. Ook de vorige winnaars ontvingen alsnog een schildje om aan hun “monument” te bevestigen.

Tekst Wim Oltwater

Fotoverslag van de uitreiking door Henk Krooshof

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten