ACTUEEL

Zonovergoten excursie Tecklenburg

Op deze record-fraaie 13e oktober 2018 zou het 26 graden Celsius worden. Al om 12.15 uur waren truien en jassen niet meer nodig op het busstation in Haaksbergen. Daar wachtten een kleine honderd mensen op de twee bussen van Ter Doest uit Hengevelde. Het ging om deelnemers aan de Tecklenburgexcursie, georganiseerd door de Historische Kring Haaksbergen. De bussen vertrokken slechts vijf minuten later dan de geplande vertrektijd,

i.p.v. het  normale Twents kwartiertje, maar dat was beslist niet de oorzaak van de enkele lege plekken. Het betrof alleen maar een paar afzeggingen. Gelukkig hief men in bus 2 gedurende de heenreis geen liederen aan als “En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet”. In de plaats daarvan werd er beschaafd geconverseerd onder leiding van Wim Oltwater die de baas was in bus nr. 2. Het is niet bekend of Jan van der Zanden of Hendrik Scholten bus nr. 1 onder controle hadden, maar vaststaat dat  bus 1 normaal als eerste aankwam en bus 2 slechts kort daarna.

Tecklenburg bleek een verrassend leuk stadje boven op een serieuze heuvel met een fraai uitzicht over Ems- en Münsterland. Groep 1 uit bus 1 vertrok al snel onder leiding van een Duits sprekende gids. Groep 2 en 3 wachtten een tijdje vergeefs op de ingehuurde Nederlands sprekende gids, maar toen die echt wegbleef moest de Duitse tot haar schrik een groep van 65 mensen rondleiden. Maar ze deed haar best en ze vertelde o.m. dat Tecklenburg zo’n 9700 inwoners telt waarvan er pakweg 2500 in het stadje zelf wonen, en de rest in de drie deelgemeenten Brochtenbeck (met 2900 inwoners de grootste), Ledde en Leenden. Die deelgemeenten hebben elk een geschiedenis die nog ouder is dan Tecklenburg zelf! De stad werd niettemin al in de 13e eeuw voor het eerst vermeld en kreeg in 1388 van de graaf van Tecklenburg stadsrechten.

Deze liet er ook een burcht bouwen, waarvan wij vandaag de restanten bezochten. Veel huizen in het stadje blijken te zijn gebouwd met de stenen van de burcht, die sinds de Pruisische overheersing in de 18e eeuw als steengroeve werd gebruikt. Tot aan de 19e eeuw was Tecklenburg bekend van de touwslagerijen. Na de Dertigjarige oorlog verbouwde Graaf Mauritz een stadspoort tot keurstation. Karren met het te keuren touw reden tot onder de poort, waar het spul werd opgehezen. Goedgekeurd kwaliteitstouw werd over de hele wereld geëxporteerd. Mooi voor Tecklenburg, want de schrale grond rondom leverde niet genoeg op om alle monden te voeden. De ‘Kontinentalsperre’ en goedkoop industrieel touw uit Engeland nekten helaas deze bedrijfstak.

De burcht is nu de perfecte locatie voor de jaarlijkse Freilichtspiele. Bovenop de heuvel in de ruïnes van de oude burcht is een openluchttheater gebouwd met een sluitbaar regendak waarin elk jaar verschillende theatervoorstellingen worden georganiseerd. De gids wist verder nog te vertellen dat veel inwoners van deze streek emigreerden naar het buitenland. Ook de Brenninkmeijers, Dreesmannen, Hunkemollers en andere stichters van grote Nederlandse concerns waren immigranten uit de omgeving van Tecklenburg, uit plaatsen als Iburg en Ibbenburen.

Na de rondleiding genoten de Haaksbergse gasten in Café Rabbel van een heerlijk stuk taart en een kannetje koffie, waarna men nog anderhalf de tijd had om op eigen gelegenheid het stadje rond te dwalen. Sommigen deden dat, anderen streken liever al snel weer neer op een van de zonovergoten terrassen onder de vakwerkhuizen. Over de terugreis valt nog te vermelden dat er enige vertraging optrad wegens het ontbreken van drie passagiers uit bus 2. Deze zaten in bus 1, zo bleek. Want bus 2 was vooraan gaan staan en was zodoende bus 1 geworden. Een begrijpelijke vergissing. Voor de rest ging alles naar wens en ook over de kwaliteit van de koffie in de bus waren er beslist geen klachten. Tot slot probeerden in bus nr. 2 die voorop reed, enige jongeren op de achterste bank nog wat liederen in te zetten, maar die kregen de rest gelukkig niet mee. 

Hulde aan de organisatie, want het was weer een goed georganiseerde en geslaagde excursie, en  opnieuw blijkt het Duitse achterland heel wat te bieden te hebben aan  elk  geïnteresseerd HKH-lid.

Foto-verslagen van Kees Müller en Wim Oltwater

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten