ACTUEEL

Zorgboerderij gaat infobordjes HKH beheren

Enkele jaren geleden heeft onze Kring in de omgeving van Haaksbergen informatie-borden geplaatst bij belangrijke historische objecten. 

Dit gebeurde in een co-productie met de Provincie Overijssel en de Gemeente Haaksbergen.Ook de Europese Unie stak geld in dit project. Iedereen is deze informatieborden zeker weleens tegen gekomen. De tekst op de borden is in het Nederlands en in het Duits.
Ook de afbeeldingen kennen tweetalige beschrijvingen.
Echt interessant.

Waar staan ze….
01. Bij de Synagoge
02. Aan de Buurserstraat – eind van het dorp- bij de Slavenweide
03. Aan de Molenveldweg bij het Ploddershoes II deel Pasman
04. Het Dievelaarsschuurtje aan het fietspad
05. Aan de weg naar Rekken bij de brug over de Buurserbeek
06. Het bord Kiekeberend aan de Hasseltweg
07. De exerceerplas Hasseltweg 19 bij het Möllenveld
08. De Mariakapel aan de Bekkevosweg
09. Ten Hoopenbleek aan de Bekkevosweg
10. Jordaansbleek aan de Bekkevosweg
11. Aardappelkelder aan de Huttenweg
12. Schaapsschuur erve Roossink
13. De Hellweg
14. De Harrevelderschans


Deze borden moeten elk jaar gecontroleerd en schoongemaakt worden.

Onze Kring is erg blij met de aanbieding van de Zorgboerderij Buitenkans aan de Sonderenstraat ( Judith Scharenborg ) om die borden onder hun beheer te nemen. Zij maken volgens afspraak 2 keer per jaar een ronde en laten ons weten hoe de situatie rond de borden is. Geweldig.

Wat staat er op zo’n bord?

De tekst op het HKH-bord bij de Slavenweide (vanuit het dorp aan de rechterkant van de Buursestraat vlak voor de onoverzichtelijke bocht bij het Waarveld).

In deze weiden zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers mannen bijeen gedreven voor de arbeidsinzet in Duitsland. In de hoeken waren mitrailleurs opgesteld om vluchtpogingen te beletten. De arbeidsinzet van Nederlandse mannen in Duitsland was een gevolg van het tekort aan gewoon werkvolk. Want alle Duitse mannen die daartoe in staat waren, werden naar een van de vele fronten gestuurd. Om aan mankracht komen voor het werk in de oorlogsindustrie werden in de bezette gebieden mensen opgepakt en meegenomen naar Duitsland. Ook werden zij ingezet voor graafwerk voor tankgrachten. Het oppakken gebeurde in razzia’s, die zeer gehaat werden. Voor kinderen en ouderen werden uitzonderingen gemaakt. Ook mannen en vrouwen die beschikten over een “Ausweis” hadden kans om aan de arbeidsinzet te ontkomen. Zo’n Ausweis was een bewijs dat ze onmisbaar waren voor de instandhouding van het bestuurlijk, agrarisch of industrieel apparaat in Nederland. In Haaksbergen was de grote razzia in oktober 1944. Daarbij waren zelfs personen met een Ausweis niet veilig.

Duitse officieren verdeelden de mannen over twee weilanden. Mensen met een “Ausweis” konden naar het rechter deel en werden daarna vrijgelaten. De anderen kwamen voor arbeidsinzet in aanmerking en moesten zich in het linker weiland opstellen. Een NSB’er die aanwezig was bij de selecties, kreeg het telkens gedaan om enkele mensen met een Ausweis in het linker deel te plaatsen, waardoor zij als nog in Duitsland te werk werden gesteld. Vanaf de Buurserstraat moesten de mannen onder militaire begeleiding via Enschede naar Gronau lopen.

 

Tekst: Jan van der Zanden
Foto: Henk Krooshof

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten