Dag van het platteland en MBS Stoomdag

• Datum:
  • Plaats: De boerenbrink bij CLV-gebouw
  • Tijd: 11-17:00 uur
  • Toegang: wordt nog bekend gemaakt
  • Aanmelding: niet nodig (t.n.o.)

Verleden en toekomst van het platteland

De Historische Kring en de Haaksbergse molens organiseren zondag 21 oktober een manifestatie met als thema “Verleden en toekomst van het platteland”. Er is een stille revolutie gaande op het platteland. Tot 2030 zullen in totaal 24.000 agrarische bedrijven verdwijnen. Voor 15 miljoen m2 moeten alternatieve bestemmingen gezocht worden. Het is duidelijk dat grootschalige sloop een groot gevaar zal zijn. Met het verdwijnen van een groot deel van de agrarische bebouwing verdwijnt ook het kleinschalige karakter, het cultuurlandschap en de typische sfeer van het platteland.
Tijdens de manifestatie krijgen geïnteresseerde organisaties de mogelijkheid informatie te verzorgen en nieuwe contacten te leggen. Soortgelijke initiatieven tonen aan dat er veel nieuwe kansen zijn voor een leefbaar en karakteristiek platteland. Concrete thema’s zijn:

- Behoud agrarisch erfgoed
- Toerisme op het platteland
- Verhalen en familiegeschiedenis
- Behoud van een gezond leefomgeving
- Investeren in leefbaarheid

De manifestatie vindt plaats op “De Boerenbrink”in Haaksbergen, het plein tussen het gerestaureerde C.L.V.-gebouw en de Museum Buurt Spoorweg. De organisatoren sluiten aan bij de grote jaarlijkse Stoomdag van de MBS, die talrijke bezoekers trekt uit heel Nederland. Van 11.00 tm 17.00 uur kan het publiek genieten van zowel het rijdend erfgoed als het agrarisch erfgoed. Door de aanwezigheid van veel toeristen komt het erfgoed op een brede wijze in de belangstelling.

AGRARISCH ERFGOED KRACHTVOER VOOR HET PLATTELAND

Mogelijke deelnemers “Dag van het platteland”

- De groene waaier
- Stichting Twentse erven
- Historische Kring
- VVV
- Bedrijven van streekprodukten
- Museum Sfeer van weleer ( plattelandscultuur)
- Schaapskudde Haaksbergen
- Bijenvereniging
- Bio-boerderij Niekerke
- Landschapsbeheer O.Hara Rekken
- W.B.E.( Wild Beheers Eenheid) Rekken
- Haaksbergse molens]
- Stichting Agrarisch Erfgoed Nederland
- Stichting “Gebruik de boerderij”
- Enz.

Het streven is niet meer dan 10 locaties in een aantrekkelijke mix. Organisaties die willen deelnemen kunnen contact opnemen met het Historische Centrum Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , Marktkramen zijn Aanwezig.

Clemens Wentink en Eddy IJspeerd

Foto bij bericht: MBS Stoomdag 2016 Malik Geldermans https://www.youtube.com/watch?v=XDbZ2IzzhG4

Laatst aangepast opdinsdag, 19 June 2018 22:30