Werkgroepen

Werkgroep Monumenten en Archeologie

De werkgroep bestaat uit een aantal enthousiaste deelnemers die een keer per maand bij elkaar komen om samen de “toestand” van het erfgoed Haaksbergen te bespreken.

De werkgroep is ontstaan na de fusie van de Historische Kring en Haaksbergen Karakteristiek in 1996. In haar bestaan heeft de WMA talrijke initiatieven ontwikkeld die belangrijk zijn geweest voor de beeldvorming van Haaksbergen. Door studie en educatie blijft de werkgroep actief het erfgoed van Haaksbergen beschermen en de bekendheid daarvan bevorderen.

Wat gebeurt er in de toekomst?
 Beschrijving van het veelkleurig erfgoed van de gemeente Haaksbergen in een nieuw erfgoedboek en powerpointpresentatie
• Actieve deelname en ondersteuning Open Monumentendagen in samenwerking met de Stichting Open Monumenten Haaksbergen
• Organisatie van workshops, de zogenaamde kelderlezingen
• De jaarlijkse novemberlezing “Erfgoed Haaksbergen”
• Bevordering van restauratie en herbestemming van beeldbepalende objecten
• Bijzondere aandacht voor het agrarisch erfgoed: oude erven
• en het kleinschalige Twentse Landschap
• Heel urgent is bescherming en hergebruik kerkelijk erfgoed.

De Taakgroep Archeologie (TA) is een zelfstandig functionerende groep die onder de WMA valt en door meerdere leden in de WMA is vertegenwoordigd.
Het werkveld van de TA betreft het archeologisch erfgoed van de gemeente Haaksbergen in de breedste zin. De kennis van dit materiële erfgoed vergt nog veel studie en het zogenaamde bodemarchief, dat wil zeggen de archeologie die nog in de grond zit, is kwetsbaar en staat onder druk door allerlei verschillende bodemingrepen.
De activiteiten van de taakgroep bestaan uit het bestuderen van de materiële sporen uit het Haaksbergse verleden, het beheren van de collectie archeologische vondsten die de HKH in bezit heeft en het behartigen van de belangen van de archeologie binnen de ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente.

De huidige werkgroep bestaat uit de volgende leden:
Clemens Wentink, voorzitter
Henk Menkehorst, secretaris/ contactpersoon Bestuur
Norbert Eeltink, voorzitter Taakgroep archeologie
Jan Goorhuis, bouwkundige, 2e secretaris
Willie Ottink, penningmeester

Ab Radstake, archeoloog
Mark Ros, bouwkundige
Nico Spit, historisch onderzoek

De werkgroep werkt nauw samen met de Erfgoedraad Haaksbergen , twee contactbijeenkomsten per jaar

Laatst aangepast opmaandag, 09 December 2019 10:01

vrijdag  09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur