ACTUEEL

Grensoverschrijdende fietstocht

Noaberweg 6 en 7 juli zonder Haaksbergse deelnemers

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 verzorgde de Historische Kring Haaksbergen samen met de Heimatverein Ahaus de grensoverschrijdende Noaberweg Fietstocht.
In Ahaus begonnen zaterdag 18 Duitse deelnemers met hun begeleiders aan de tocht. Helaas hadden er zich geen deelnemers aangemeld vanuit Haaksbergen, zodat de Nederlandse begeleiders met een “lege” groep naar de Haarmühle fietsten om daar de Ahauser groep op te halen.

Lees meer...

Presentatie Pancratiusboek Frans de Lugt

De Pancratiuskerk, Het gezicht van Haaksbergen
Op vrijdag 21 juni om 16.00 uur was de Pancratiuskerk goed gevuld met geïnteresseerden in het fraaie boek over dit bouwwerk in het centrum van de Ster in Twente. Uit de korte openingstoespraak van de voorzitter van de HKH:
"De Pancratius is voor Haaksbergen wat de Plechelmus is voor Oldenzaal, de St. Jan voor Den Bosch , de Dom voor Utrecht en de Sint Pieter voor Rome. Zonder dit beeldbepalende rijksmonument in het hart van het dorp zou Haaksbergen zichzelf niet meer zijn." Na deze opening werd het boek gepresenteerd door de auteur Frans de Lugt die met fraaie foto’s (gemaakt door Henk Krooshof) zijn boek aan ons toonde en aanprees. Daarna werden de eerste exemplaren aan de oudste (pastoor Zeggers) en jongste pastor ( pastor Daggenvoorde) van Haaksbergen aangeboden.

Na afloop van de plechtigheden kon het boek voor de prijs van € 10,-- (presentatie-prijs) door belangstellende worden gekocht. In een korte periode waren er reeds over 400 verkocht. Mocht u nog interesse in de aanschaf van het boek hebben, dan kunt u het tegen de prijs van € 15,-- bij de Historische Kring of de plaatselijke boekhandel verkrijgen. Leden van de HKH kunnen het boek voor € 10,-- bij het Historische Centrum (Markt 3 achterom) kopen.

Ook vanaf deze plaats wil ik namens het bestuur van de HKH, leden van de werkgroepen, de fotografen, de talrijke medewerkers uit de parochie en van de Historische Kring, vormgever Marcel Huijsman en Hassink Drukkers, en last but not least de auteur Frans de Lugt bedanken voor hun bijdrage aan dit prachtige boekwerk.

Wim Oltwater

Fotoverslag van reportage Henk Krooshof klik hier

 

Lees meer...

Excursie Oranjestad Buren

Het was een licht-bewolkte ochtend, die donderdag 20 juni. Pakweg 65 leden van de Historische Kring Haaksbergen (plus een verstekeling) hesen zich in een ruim bemeten Duitse touringcar om naar het Gelderse Buren te rijden. Wim Oltwater vertelde in de bus wat over de geschiedenis van Buren en de band die het stadje kreeg met de Nederlandse familie Van Oranje-Nassau. De band ontstond toen Anna van Buren in 1551 de eerste vrouw werd van Willem van Oranje. Na de bezichtiging van het parkeerterrein van het verkeerde restaurant kwamen we toch nog vlot aan bij De Prinsenhof voor de koffie. Vanaf dit restaurant is het te voet slechts luttele minuten naar de fraaie oude binnenstad. Daar verdeelde men de grote groep cursisten in vier gelijke delen met elk deel een eigen gids. Dezen verzorgden een rondwandeling door de prachtig bewaard gebleven hoofdstad van het Graafschap Buren, waarvan Maxima en Willem-Alexander zich gravin en graaf mogen noemen. Interessant was het weeshuis, in 1612 gesticht door Maria van Nassau. Het huisvest nu een museum gewijd aan de Marechaussee. Verder was het Oranjemuseum, in het authentieke raadhuis gevestigd, vooral erg interessant vanwege de opmerkelijk goed geínformeerde en enthousiaste gids, een heer die derde was uit een generatie Oranje-verzamelaars. Diepenheim heeft bij ons in Twente zijn eigen Oranjemuseum aan de  Prinsendijk, maar dat kan toch niet concurreren met de machtige verzameling in dit oranje walhalla. De oudste delen van de St. Lambertuskerk stammen uit 1395, sindsdien vele keren verbouwd en gerestaureerd. Hier was het dat Willem van Oranje zijn Anna huwde.
De deelnemers genoten weer een prima lunch in hetzelfde restaurant met broodjes, soep en krentenwegge: hier ook al! Na de middag kwam de zon precies op tijd weer opzetten om de Haaksbergenaren elke vrije plek op de gezellige terrassen te laten inpikken. Om pakweg 19.00 uur keerde men tevreden terug op het busstation te Haaksbergen. Een geslaagde excursie: Buren is de moeite waard. Complimenten voor de organisatoren.

Foto's excursie Buren van 20-06-2019  Wim Oltwater 
Foto's excursie Buren van 20-06-2019  Kees Müller 
Videoversie van deze foto's klik hier

Lees meer...

Aold Hoksebarge 2019 nr. 2 komt eraan

Inhoud Aold Hoksebarge, jaargang 52, nummer 2 (verschijnt 11 juni)
Op de cover een foto van het hek van de Joodse Begraafplaats aan de Goorsestraat met daarop de initialen van Salomon Frankenhuis en het jaartal 1889. De foto hoort bij het eerste verhaal van een serie van drie over de begraafplaatsen en kerkhoven in de gemeente Haaksbergen. Auteur is Eric Ooink.

Lees meer...

 

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag 

Openingstijden Historisch Centrum

09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
Gesloten
19.00-22.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen