ACTUEEL

Aold Hoksebarge 2019-nr.3 in aantocht

Alle burgemeesters van Haaksbergen… Bert Otter
Willem Waanders was in 1825 de eerste burgervader van ons dorp. Daarvoor was hij achtereenvolgens de laatste richter, maire en schout. Mr.drs. Rob Welten is de twintigste in de rij van opvolgers. In dit nummer worden ze allemaal geportretteerd, zowel de ambtsdragers die hier lang verbleven, als de waarnemers die de ambtsketen tijdelijk droegen. 

Pancratiuskerk, het gezicht van Haaksbergen… Betty Morsinkhof
De Historische Kring heeft een boek uitgegeven over het monumentale kerkgebouw aan de Markt, dat voor het dorp net zo gezichtsbepalend is als de Plechelmus voor Oldenzaal, de Sint Jan voor Den Bosch of de Dom voor Utrecht.

Achter de gevel: Huize De Bleeck …. Clemens Wentink
Het markante landhuis van Gerhard Jordaan krijgt door een restauratie zijn oude glorie terug.

Het verhaal achter een schilderij van Huize Zonnebeek… Jan van der Zanden
De trouwfoto van Dinant en Henriëtte Bannink op de monumentale trap.

Kerkhoven-begraafplaatsen… Eric Ooink
In de tweede aflevering van een serie van vier wordt de historie behandeld van de gemeentelijke en de parochiebegraafplaats aan de Enschedesestraat.

Henk KormelinkϮ
Voorzitter Wim Oltwater staat stil bij het overlijden van Henk Kormelink, een van de oprichters van de Historische Kring. Verder in dit nummer weer veel verenigingsnieuws.

Lees meer...

Kelderlezing restauratie

In de reeks van de jaarlijkse Kelderlezingen heeft de Sector Erfgoed van de Historische Kring Haaksbergen, Marije Meddeler gevraagd een exposé te geven van haar werk. Marije is eind september 2013 als een van de eerste universitaire metaalrestauratoren afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Alles wat van metaal gemaakt is en geschiedenis heeft, probeert zij weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. Fraaie kroonluchters, geveldecoraties en ornamenten, maar ook dolk en sabel worden door haar gerestaureerd. Op de foto een paar prachtige vergulde kronen die door haar volledig zijn gerestaureerd en het oude kaarslicht getransformeerd naar modern LED licht.
De avond vindt plaats woensdag 25 september om 20.00 uur in het Historisch Centrum, de kelder van het gemeentehuis, Markt 3

Lees meer...

Open Monumentdag 2019

Op zaterdag 14 september 2019 vindt weer de Open Monumentendag plaats, in heel Nederland, en ook in Haaksbergen. Plaats: DAC, Wiedenbroeksingel 4, Haaksbergen, Starttijd:10.00 - 11.30 uur
Kosten: 6 euro p.p. op de dag van vertrek

Plekken van plezier
Het thema van de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2019 is Plekken van plezier. Het barst in ons land van de monumentale plekken van ontspanning, vermaak en vrije tijd. De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal. Plekken van plezier sluit aan bij Arts and Entertainment, het thema van de European Heritage Days waar Open Monumentendag onderdeel van is. Binnen de plaatsen waar mensen voor hun vermaak naartoe gingen en gaan kunnen vijf categorieën worden onderscheiden: podiumkunsten, museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Open Monumentendag Haaksbergen geeft aan dit thema een passende invulling. Een fietstocht is uitgezet langs interessante, karakteristieke objecten.
Fietstocht (ca. 27 km)

                               De Bleek Haaksbergen

Monumentenprijs
De start is bij Het Wiedenbroek, de feestelijke afsluiting is in het Schuttershoes van de Haaksbergse Schutterijde Open Monumentendag. 

Lees meer...

Herfstwandeling Lankheet

7 september Herfst publiekswandeling in Het Waterpark

Samen met een gids van de Historische Kring maakt u een wandeling door een gebied waar veel over te vertellen valt, deze uitleg mist u als u alleen deze streek gaat bezoeken. U komt dan ook niet op de plekken die zonder gids niet betreden mogen worden.

De Historische Kring Haaksbergen houdt zaterdag 7 september a.s. haar zomer publiekswandeling onder leiding van een deskundige gids, in het Waterpark op landgoed Het Lankheet, dat ook deelneemt in de overkoepelende organisatie De Groene Waaier.
Het is raadzaam uw schoeisel aan te passen aan de eventueel vochtige omstandigheden als u mee wilt lopen.
De rondleiding voert veelal door een voor het publiek niet vrij toegankelijk deel van het landgoed. Ook geeft de gids uitleg over het waterzuiveringssysteem door middel van riet en de vloeiweiden.
De gereconstrueerde oude omloop van de Buurserbeek met de schutsluizen staan op het programma. Een bezoek aan de houtdroogschuur maakt deel uit van de wandeling.
Hier kunt u ook de bootoverkapping bewonderen en misschien kan ook een glimp van de Buurserpot worden opgevangen.
De kosten bedragen € 6,-- p.p. Dat is inclusief koffie of thee en een bezoek aan de expositieruimte in het Veldwerkcentrum.
De excursie begint om 10.00 uur bij het veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 6. Honden kunnen helaas niet mee. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Ook kunnen groepen zich aanmelden voor een rondleiding op een ander tijdstip.
Hiervoor kunt contact opnemen met de coördinator Wim Oltwater tel: 06-22422377 of liever nog via de email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We hopen velen van u zaterdag te begroeten.

Wim Oltwater.

Lees meer...

 

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag 

Openingstijden Historisch Centrum

09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
Gesloten
19.00-22.00 uur
09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur  

Contactgegevens

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten

  Bekijk hier ook de Facebookpagina's van
Oud-Haaksbergen

en de 
Historische Kring Haaksbergen