Nieuws

Herplaatsing Koekoekssteen tijdens OMD

  • Laatst aangepast op zaterdag, 07 September 2024 14:36

Op zaterdag 14 september herplaatse de Historische Kring Haaksbergen een markesteen ('de Koekoeksteen') tijdens de landelijke Open Monumentendag.  De afdeling Erfgoed van de Historische Kring Haaksbergen nodigt belangstellenden uit voor deze  feestelijke gebeurtenis, op de grens van de marken Haaksbergen/Honesch en Buurse. Tijd en locatie: om 14.00 uur,  aan de Buurserstraat 208 in Haaksbergen.

Marken waren in het verleden gemeenschappelijke gronden die door de inwoners van omliggende dorpen werden gebruikt voor onder andere het hoeden van vee en het sprokkelen van hout. Om de grenzen van deze marken vast te leggen, werden markestenen geplaatst. De Koekoekssteen, die jarenlang verloren gewaand werd, diende als een grensmarkering tussen de marken van Haaksbergen en Buurse. Enkelejaren terug werd er al een replica geplaatst, maar onlangs heeft de boer van het Laakmors, Bert Scholten, de originele steen teruggevonden tijdens het ploegen. De Historische Kring verricht de handeling in samenwerking met Arfgood Buurse en wethouder J.H. Scholten van de gemeente Haaksbergen. 
Het programma is als volgt. 14.00 uur: Welkom en introductie door de vertegenwoordiger van de Historische Kring Haaksbergen. Er zal worden stilgestaan bij het belang van de markestenenen in de rijke geschiedenis in de regio. 14.30 uur: Toespraak door de wethouder van de gemeente Haaksbergen. 14.45 uur: Officiéle plaatsing van de Koekoekssteen. 15.15 uur: Gelegenheid tot bezichtiging en fotomoment. 15.30 uur: Einde ceremonie.

Markepalen
Sinds de middeleeuwen is Twente verdeeld in marken, die ontstonden uit de noodzaak om op de arme zandgronden een boerenbestaan op te bouwen. Elke boer had zijn eigen grond, terwijl de marke gemeenschappelijke grond bezat. Op de eigen grond werd graan, met name rogge, verbouwd, terwijl van de gemeenschappelijke gronden plaggen werden gewonnen. Deze plaggen, vermengd met mest van het vee, waren nodig om de akkers te bemesten. De grenzen van de marken lagen vaak in heide- en veengebieden. Natuurlijke elementen zoals beeklopen of markante bomen markeerden de grenslijnen. Naarmate de druk op landbouwgrond toenam, werd het noodzakelijk om de grenzen duidelijk af te bakenen. Daarom werden markepalen en stenen geplaatst. Haaksbergen had zes marken, elk verschillend in grootte en landschap. Hierdoor zijn er nog steeds veel markepalen en stenen terug te vinden. Omdat Haaksbergen ook aan een rijksgrens ligt, zijn er ook talrijke rijksgrenspalen. De meeste markepalen zijn van Bentheimer zandsteen; een klein aantal heeft inscripties zoals jaartallen, markeaanduidingen en zelfs de initialen van de toenmalige markrichter. Op enkele grenspalen staan zelfs de wapens van aangrenzende gebieden. In Haaksbergen zijn er nog twee zwerfkeien die als markesteen dienstdoen. Inde afgelopen jaren zijn replica’s geplaatst om verdwenen palen te vervangen, waaronder zelfs een houten paal. Een overzicht van alle palen en stenen is moeilijk vast te stellen, omdat verschillende bronnen moeten worden geraadpleegd die niet altijd volledige duidelijkheid geven.

De Koekoekspaal
Deze markesteen staat op de grens van de marke Buurse en de marke Haaksbergen/Hones. Op de kadasterkaart staat de paal aangegeven als een steen, en buurtbewoners gaven aan dat de steen begraven was. Door middel van grond-prikken en zelfs een grondradar werd geprobeerd de steen te lokaliseren, waarbij de oude kadasterkaart als bron diende. Vanwege de bijzondere locatie is er een replica geplaatst, niet op de oorspronkelijke plek in het weiland, maar naast het fietspad op de markegrens. Meerdere herplaatste palen staan niet op hun oorspronkelijke locatie. De verrassing was groot toen aan de groep van Erfgoed Buurse werd gemeld dat de originele paal was teruggevonden. De boer van het Laakmors, Bert Scholten, had de steen met de ploeg geraakt en boven de grond gehaald. Het betreft een forse Bentheimer steen.

NB
Er is in 2009 bij de  IJsbaan in Enschede eveneens een Markesteen gevonden met dezelfde naam. Zie: artikel hier.

Lees meer...

Open Monumentendag 2024

  • Laatst aangepast op woensdag, 04 September 2024 14:07

OMD Haaksbergen 14 september 2024


Ook in 2024 organiseert de Stichting Open Monumentendag Haaksbergen deze bijzondere dag. 

Lees meer...

Excursie Hanzestad Zutphen

  • Laatst aangepast op woensdag, 04 September 2024 14:34

De Historische Kring Haaksbergen organiseert een dagexcursie naar Hanzestad Zutphen op zaterdag 5 oktober 2024.

De historische stad Zutphen is één van de mooiste Hanzesteden van Nederland. Zutphen staat bekend om haar rijke geschiedenis, prachtige monumenten en sfeervolle straatjes. Een ideale bestemming voor iedereen die houdt van cultuur en natuur. Na een kop koffie of thee starten we met een boeiende stadswandeling, waar een gids ons meeneemt langs de historische hoogtepunten van de stad. Daarna stappen we aan boord van een fluisterboot voor een ontspannen tocht over de grachten van Zutphen en ontdekken we de stad vanaf het water. Na afloop is nog vrije tijd om de stad op eigen tempo verder te verkennen, met volop winkels, cafés en terrassen.
12.00 uur vertrek vanaf het busstation aan de Zeedijk te Haaksbergen. Terug naar Haaksbergen vanaf de ‘s-Gravenhof om 17.30 uur, aankomst in Haaksbergen omstreeks 18.30 uur.

Details aanmelding

Lees meer...

Boekenmarkt 2024 goed bezocht

  • Laatst aangepast op woensdag, 04 September 2024 14:32

Al vroeg zaterdagochtend stonden zowel de kooplieden van de 50 kramen  als de kopers te trappelen om hun verzamelingen te verkopen en te kopen. Herman Schiphorst en Tonnie Baumeister hadden er voor gezorgd dat er een compacte markt was gecreëerd zodat iedereen de mogelijkheid had om gezellig hun nieuwe aanwinsten voor hun boekenkasten te verzamelen.
Het aanbod was groot, van stripverhalen tot de geschiedkundige werken van de verkopers van onze Historische Kring Haaksbergen. In tegenstelling tot de vorige editie van de jaarlijkse boekenmarkt met veel regen, liet het weer zich nu van de beste kant zien. Om 4 uur gingen zowel de kopers als de verkopers voldaan huiswaarts. We kunnen als HKH terugzien op een geslaagde markt waarbij ook vele vrijwilligers hand- en spandiensten verrichtten.
Dank daarvoor.

Wim Oltwater

fotopresentatie

 

Lees meer...

Dagexcursie Utrecht 2024

  • Laatst aangepast op donderdag, 11 July 2024 17:30

Dagexcursie naar Utrecht 
Op zaterdag 25 mei jl. stonden rond 8 uur 56 leden van de Historische Kring Haaksbergen

Lees meer...

Wilmien Lankheet in het zonnetje gezet

  • Laatst aangepast op donderdag, 11 July 2024 17:30

Afgelopen vrijdag 3 april 2024 werd Wilmien Lankheet in het zonnetje gezet. Er werd feestelijke taart gegeten en onderstaand gedicht over Wilmien voorgelezen, van de hand van Gerrie Verbeek-Klanderman. 

Lees meer...

Lezing Thea Kroese in de Richtershof

  • Laatst aangepast op donderdag, 14 December 2023 22:39

Op de gure woensdagavond 8 november wisten gelukkig nog ruim 70 leden de weg te vinden naar de Richtershof. Ieder genoot eerst van een lekker kopje koffie of thee, waarna de avond werd geopend door de voorzitter.

Lees meer...

Boeiende excursie Slot Anholt

  • Laatst aangepast op maandag, 23 October 2023 09:00

Excursie naar Slot Anholt

Op zaterdag 7 oktober gingen 51 leden (ook enige niet leden) om 12.30 uur met een bus van de firma  Ter Doest richting Duitsland. De bestemming was  de Wasserburg van Anholt net over de grens bij Genderingen.

Lees meer...

Old Haaksbergen nr. 3 komt eraan

  • Laatst aangepast op maandag, 23 October 2023 08:59

Inhoud Aold Hoksebarge jaargang 56, nr. 3
Religieus erfgoed: De Sluijmerkerk van Buurse
*door Clemens Wentink / foto’s Wim Oltwater

Lees meer...

Monumentenprijs 2023 naar Museumbuurtspoorweg

  • Laatst aangepast op maandag, 23 October 2023 09:01

De monumentenprijs 2023 is zaterdag 9 september uitgereikt aan de Museum Buurtspoorweg Haaksbergen/Enschede door wethouder Jan Herman Scholten en de voorzitter van de stichting Open Monumentendagen Bert Brugmans in de huiskamer van Haaksbergen de Kappen.

Lees meer...

OMD 2023

  • Laatst aangepast op maandag, 04 September 2023 10:47

Het thema van de Open Monumentendag 2023  is 'Levend Erfgoed'.

Lees meer...

Datura middeleeuwse muziek op OMD

  • Laatst aangepast op maandag, 04 September 2023 10:47

Tijdens de Open Monumentendagen treedt Datura op in Haaksbergen
Optredens in de Pancratiuskerk, Protestante kerk, de Kappen en in het dorpshart.

Lees meer...

Aold Hoksebargen 2023 nr.2 komt eraan

  • Laatst aangepast op maandag, 10 July 2023 08:42

Aold Hoksebarge jaargang 56 nr. 2 is onderweg: korte inhoud:
’t Stien’n Boer Familie Scholten schreef historie met recreatiehof ‘t Stien’nBoer.

Lees meer...

Expo Herdenkingen WO-II

  • Laatst aangepast op woensdag, 05 July 2023 21:47

Binnenkort opent Henk Krooshof een mini-foto-expositie met herdenkingen van WO-II in De Kappen.Dit in het kader van de Vrijheidsproeverij Bevrijdingsdag De Kappen,

Lees meer...

Wim Oltwater onderscheiden

  • Laatst aangepast op woensdag, 05 July 2023 21:30

Het heeft de Koning behaagd om Wim Oltwater een lintje te gunnen vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten.

Lees meer...

Filmpje over Zwaard van Poetengraads

  • Laatst aangepast op donderdag, 23 February 2023 23:01

Henk Krooshof vertoonde onlangs bij de vrijwilligersbijeenkomst van de Historische Kring Haaksbergen een nieuw filmpje over een oude gebeurtenis.

Lees meer...

Foto-tentoonstelling Saalmerink

  • Laatst aangepast op donderdag, 16 February 2023 12:21

Foto-tentoonstelling 'Winkelen in vroegere tijden' 

In verzorgingscentrum het Saalmerink is de tentoonstelling geopend 'Winkelen in vroegere tijden.'

Lees meer...

Excursie Openluchtmuseum

  • Laatst aangepast op donderdag, 20 October 2022 14:06

Excursie naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem
"Als u niet mee bent geweest hebt U echt iets gemist."

Lees meer...

Gols en 25 jaar MBS

  • Laatst aangepast op vrijdag, 17 February 2023 13:56

Een treinreis met foto's over de GOLS, de lokaalspoorlijn van Neede naar Hengelo en Enschede

Lees meer...

Excursie Amersfoort

  • Laatst aangepast op vrijdag, 17 February 2023 13:55

Wij zijn bijzonder verheugd u uit te kunnen nodigen voor de voorjaarsexcursie op zaterdag 21 mei 2022 naar Amersfoort

Lees meer...

Albert Rozemaprijs 2022

  • Laatst aangepast op vrijdag, 10 February 2023 10:50

Albert Rozemaprijs 2022 voor de elfde keer uitgereikt

Door omstandigheden is iets eerder dan gebruikelijk de Albert Rozemaprijs uitgereikt door Alberta Rozema, een dochter van wijlen Albert Rozema (1902-1982).
Dit jaar heeft de sector bouwhistorie van de historische kring gemeend de prijs toe te moeten kennen aan de familie Peter en Hetty Bergers.

Zij zijn eigenaar van het boerderijtje de Kievit aan de Meyersgaardenweg 10 in Buurse. Het boerderijtje is grondig gerestaureerd. Daarbij is er veel aandacht geweest voor het behoud van authentieke elementen aan de binnen- en buitenkant van de boerderij. Wat de werkgroep bouwhistorie daarbij opviel, was de nog originele ‘niendeur’ met de daarbij horende ‘stiepel’. Reden voor de werkgroep om de bewoners van de Kievit te nomineren voor de Albert Rozemaprijs 2022.
 
Een stiepel is een middenstijl tussen de niendeur van een boerderij. De stiepel was uitneembaar zodat men ook met paard en wagen de boerderij binnen kon rijden. Ongeveer in het midden van de stiepel werd vaak een zogenaamd stiepelteken aangebracht. Het stiepelteken komt oorspronkelijk uitsluitend voor in de vorm van een langgerekt X en later meer in de vorm van een zandloper. Het stiepelteken was van oorsprong een Runeteken en diende ter afwering van de bliksem en wellicht boze geesten.
    
Het boerderijtje de Kievit maakt deel uit van het gelijknamige landgoed. Het landgoed dat vijf hectare beslaat, wordt doorsneden door de Meyersgaardenweg. Tegenover de Kievit ligt een bospad dat naar een smalle voetgangersbrug, de Kievitsvonder genaamd, voert, die over de Buurserbeek ligt. Dit pad is openbaar en komt uiteindelijk op de Langenbergweg uit. Van hieruit komt men in het Buurserzand.

De Albert Rozemaprijs wordt toegekend aan de eigenaar van een historisch pand die zich heeft ingespannen om karakteristieke elementen van dat pand te behouden. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om een grote restauratie.
    ]

Filmpje Sternet 2022 Christie Wensink en Jorai Gullu

Familie Bergers

 

                                                Familie Bergers (Foto Sternet)

De uitreiking van de prijs vindt elk jaar plaats op 27 januari, de geboortedag van Albert Rozema (1902-1982).
Aan de Spoorstraat 4 had de destijds bekende pettenmaker een winkel in kleding en huishoudtextiel. Onverstoorbaar hield Rozema alles bij het oude. Tot aan de sloop in 1985 bleef zijn pand dan ook in volkomen authentieke staat.
  

 

Lees meer...

Decembernummer Aold Hoksebarge

  • Laatst aangepast op vrijdag, 17 December 2021 11:38

Decembernummer Aold Hoksebarge

Drieluik over kerstgebruiken
Het is het belangrijkste feest van het jaar: Kerstmis. In dit nummer presenteren wij een drieluik over kerstgebruiken in Haaksbergen: de midwinterhoorn, de kerstboom en de Levende Kerststal.

‘n Hoalt’n hoorn in Hoksebarge
*door Mark Ros
De adventstijd is begonnen. Het seizoen waarin “in ’t Saks’nlaand” alweer bijna 70 jaar de revival gaande is van een ooit bijna vergeten gebruik. Ook in het dorp, maar vooral in het buitengebied van ons dorp, zijn de enigszins melancholische klanken in deze periode hoorbaar. Vooral rond het tijdstip dat in het dialect zo mooi “tweedoonker” of “tweeduuster” genoemd wordt. In Haaksbergen is bekend dat vanaf 1979 in groepsverband geblazen wordt, aangemoedigd vanuit de zogenaamde “Kemissie veur ’t Mirreweenterhoornbloazen” vanuit Noordoost-Twente.

Kerstboom traditie sinds rond 1900
*door Derk Jordaan
In de Tubantia d.d. 24 december 1908 werd voor het eerst gesproken over een 'kerstboomviering' in Haaksbergen. Dat was op kerstavond toen ds. Van Krieken op de kansel stond in de Hervormde kerk. Mogelijk was die traditie ouder en volgde die in de voetsporen van zijn voorganger. De kerstboom heeft overigens een heidense achtergrond. Het Vaticaan sprak zich lang uit tegen het gebruik van kerstbomen. Dit verklaart dat die in katholieke kringen veel later omarmd is dan bij de protestanten.

Levende Kerststal sinds 1953
*door Frans de Lugt
Bij katholieken is van oudsher de kerststal populair. Heel Haaksbergen houdt van de Levende Kerststal van Scouting De Klomp. In de kerststal wordt het kerstverhaal uitgebeeld over de geboorte van Jezus, zoals beschreven in Lukas 2:7. De eerste levende kerststal kwam in Haaksbergen in 1953 op initiatief van kapelaan Spekschate van de Bonifatiusparochie. Deze priester bouwde met de Jeugdbeweging Veldmaat een groep op in een lokaal van de toenmalige Bonifatiusschool (nu Bonifatiushof). De grote doorbraak kwam in 1969 toen de gemeente de leegstaande boerderij De Klomp beschikbaar stelde. Mede door landelijke aandacht op radio en tv kwamen de bezoekers van heinde en verre, zelfs met bussen tegelijk. In 1975 werd het onvoorstelbare aantal gehaald van 10.770 bezoekers. Het succes van de levende kerststal is vooral het werk van Scouting De Klomp.

Endeke Too, het oudste straatje
*door Clemens Wentink
Haaksbergen kent nog enkele plekken die ons herinneren aan de oudste geschiedenis van het dorp. De Blankenburg hoort daar zeker bij. Wie door het straatje loopt ziet slechts enkele restanten van de oorspronkelijke bebouwing, maar net voldoende om zich een voorstelling te maken hoe hier vroeger geleefd werd. Aan het eind ziet men Endeke Too.

Waar zijn vaas en voet gebleven van zonnewijzer voormalige pastorietuin?
*door Eric Ooink
Sinds begin 2018 is in de voormalige r.-k. pastorie aan de Markt het Grieks specialiteitenrestaurant Sirtaki gevestigd. De pastorie, een rijksmonument, werd in 1887 gebouwd en was ruim een eeuw de residentie van de opeenvolgende pastoors van Haaksbergen, met in de rijke Roomse jaren een inwonende huishoudster en kapelaans. Achterin de tuin van de pastorie stond tot voor enige jaren een monumentale zonnewijzer uit de 18e eeuw, gemaakt door Jannes Barrink. Helaas is die niet meer compleet!

Kiek toch es… MOLENSTRAAT
*door Caecil Waijerdink
Een foto uit vermoedelijk 1939-1940. We kijken vanaf de Markt de Molenstraat in. O.m. is zichtbaar het onderkomen voor de Geldersche Tramwegen. De autobuslijn was in oktober 1937 geopend nadat het personenvervoer per spoor tussen Haaksbergen en de Achterhoek was stopgezet. Na de oorlog nam de T.E.T. het busvervoer over.

Het einde van ’t Kempke als een wijkje uit de jaren ’50
*door Clemens Wentink
Dit keer opnieuw een beschrijving van een interessant gebied in Haaksbergen: ’t Kempke, een wijkje uit de jaren ‘50. Door de ingrijpende ontwikkelingen in het gebied rondom de O.L.V. van Lourdeskerk, willen we aandacht besteden aan deze wijk, met daarin ook de ambachtsschool St. Joseph en de basisschool Pius X. 

Brieven van John Spaaij:een familie in Amerika
*door Henny Slotman
Op de laatste dag van het jaar 2020 stuurden Marian en Bennie Leferink-Weusink een mail naar de Historische Kring, met twee brieven en drie foto’s die ooit verstuurd waren door John Spaaij vanuit Amerika. De brieven geven een goed inzicht in het wel en wee van een familie die in het begin van de twintigste eeuw de oversteek naar Amerika maakte. Het gaat om brieven verstuurd in 1915 en 1922. Ze zijn gericht aan Herman Weusink, de grootvader van Marian.

Lees meer...

Boek Edwina van Heek Stg.

  • Laatst aangepast op maandag, 22 November 2021 10:20

Jubileumboek Trouw aan Twente
Een speciale uitgave door de Stichting Edwina van Heek

De Open Monumenten Dag 2019 was voor vele deelnemers uit Haaksbergen het moment om eens achter de coulissen te kunnen kijken van het landgoed Zonnebeek, gelegen tussen Haaksbergen en Enschede.

(Foto: https://cultureelerfgoedenschede.nl/wordpressnew/huis-zonnebeek/)

Vanaf de straat dromen vele voorbijgangers weg bij het aanzien van het imposante buitenverblijf  van Jan Bernard van Heek (1863-1923) en zijn Amerikaanse echtgenote Edwina Burr Ewing (1872-1945). Na het overlijden van Edwina is in 1946 is de Stichting Edwina van Heek opgericht.  Het was Edwina’s plan om haar bezit, zijnde haar vermogen, haar landgoed en haar Huis Zonnebeek achter te laten in een stichting om het voortbestaan van deze fraaie buitenplaats zeker te stellen. In 1956 werd  het landgoed en het Huis Singraven te Denekamp van Willem Laan aan het bezit van de stichting gevoegd.

De Stichting bestaat dit jaar 75 jaar. Reden om uitgebreid in te gaan op het ontstaan, behoud en toekomst van deze twee landgoederen. Onder de bezielende leiding van het bestuur van de Stichting  met als voorzitter Rudolf van Heek, is door Eugenie Mogendorff-ter Kuile een prachtig geïllustreerd boek geschreven: Trouw aan Twente. Het geeft een duidelijk overzicht van het wel en wee van de twee landgoederen. En heel bijzonder zijn ook de werkelijk fantastische foto’s die een goed beeld geven van de historische maar ook de huidige staat van de huizen, het interieur, de parken en tuinen en de omringende natuurgebieden. 

Het boek komt slechts beperkt in de verkoop, via boekhandel Broekhuis. Leden van de Historische Kring Haaksbergen kunnen via een speciale manier in het bezit van dit naslag-jubileumboek komen. Elke zaterdagmorgen van 10:00 tot 11:30 uur is het boek verkrijgbaar à € 34.50  op het Landgoed Zonnebeek in het koetshuis/archief aan de  Zonnebeekweg 114. 

Lees meer...

Aold Hoksebarge 2021 nr. 3 in aantocht

  • Laatst aangepast op dinsdag, 14 September 2021 14:23

De nieuwe AH valt binnenkort op de deurmat.
Korte inhoud: 

  • Woonwinkel Te Lintelo, door Tonny te Lintelo
  • Hotel H.W. Eijsink, door Eric Ooink
  • Wederopbouw boerderijen, deel 3, door Eric Ooink
    De laatste aflevering over de afwikkeling van de schade door WO2
  • Kiek toch es...., door Caecil Waijerdink
    Over het oude gemeentehuis en naastgelegen panden aan de Markt
  • Voorouders Youp van 't Hek, door Rob Stokkers
    Genealoogie van cabaretier gaat terug tot in Haaksbergen
  • Moodersproak, door Marlies Nijhuis
  • De nalatenschap van pastoor Wienholts, door Frans de Lugt
    De legendarische kerkleider regelde in zijn testament alles tot in de kleinte details

 

Lees meer...

De story van Pathoni

  • Laatst aangepast op maandag, 30 August 2021 11:48

Samenstelling: Henk Krooshof
Foto's: Historische Kring Haaksbergen en Henk Krooshof
Tekst: Frans de  Lugt, ingesproken door Marlies Nijhuis
Muziek: Dan Lebowitz / AudioLibrary lic.nr 10542994

 

Lees meer...

Woensdag-marktdag

  • Laatst aangepast op woensdag, 04 August 2021 13:37

Een videopresentatie van de woensdagmarkt in Haaksbergen door de jaren heen.

Samenstelling: Henk Krooshof.

De Markt. Wie kent nog de slogan "Oop de markt is uw gulden een daalder waard?" Inmiddels hebben we de Euro en is de Markt anno nu nog steeds voordelig? Wederom heeft Henk Krooshof, vrijwilliger bij de Historische Kring, een leuke compilatie gemaakt met als onderwerp de Markt in Haaksbergen. Oude beelden worden afgewisseld met beelden van nu. De Historische Kring wenst U veel kijkplezier.
Henk Menkehorst

Foto's Archief Historische Kring Haaksbergen en Henk Krooshof
Muziek: Karaoke Comment ça va - The Shorts. Lic. 10542994

Wilt u het werk van de Historische Kring Haaksbergen steunen? Word dan lid/donateur voor maar 18 euro per jaar. U ontvangt daarvoor 4x per jaar ons blad Aold Hoksebarge. Aanmelding hier.

 

Lees meer...

RTV-Sternet “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”

  • Laatst aangepast op maandag, 03 May 2021 11:28

RTV-Sternet documentaire “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”
Geproduceerd door de Historische Kring, K.B.O. Haaksbergen en de Wittemgroep KBO.

De Tweede Wereldoorlog 1940-1945 was een verschrikkelijke tijd. Vijf jaren waarin ons de vrijheid werd afgenomen en waarin mensen tot barbaarse wezens konden worden. Daarom houdt de oorlog ons nog altijd bezig.
In het afgelopen jaar zou de Tweede Wereldoorlog in Haaksbergen groots worden herdacht met een veelheid activiteiten. In theater “De Kappen” zou daarom ook een bijzondere voorstelling zijn met herinneringen aan die tijd. Ten gevolge van de corona pandemie kon dat toen en ook dit jaar helaas geen doorgang vinden.
Daarom presenteren de Historische Kring Haaksbergen, KBO afd. Haaksbergen en de Wittemgroep-KBO in samenwerking met RTV Sternet op woensdag 5 mei om 19.00 uur op het YouTube kanaal van RTV Sternet Haaksbergen de videostream uitzending “Haaksbergen 1940-45 Oorlog en Bevrijding”.
Zij hebben een informatief programma van een uur samengesteld met berichten over die verschrikkingen maar ook hoe wij tenslotte weer werden bevrijd.

Wat kunt u zoal verwachten in dat uur.

Allereerst vertellen Lies Oortman-Leppink, Herman Waanders en Antoon Leferink over hun persoonlijke ervaringen van die tijd in Haaksbergen.
Daarna presenteren Henri Achterberg en Léon Klaczynski indringende verhalen van hun vaders als verzetsman en als Pools militair.
De bevrijding van Haaksbergen en Twente wordt in beeld gebracht aan de hand van fotomateriaal en filmbeelden gemaakt aan het einde maart 1945 en begin april 1945 tijdens de opmars van de geallieerde Engelse, Canadese en Poolse legers. 
Tenslotte zal Harry Maathuis gespreksleider zijn van een discussie over de lessen we kunnen trekken uit die tijd. Deelnemers zijn aan de gesprekstafel zijn Bennie Waanders, Léon Klaczynski en Henri Achterberg.

Via deze link kunt u met uw internetverbinding op woensdag 5 mei ’s avonds om 19.00 uur rechtstreeks inloggen om deze uitzending te kunnen volgen:  https://haaksbergeninbeeld.nl/herdenken

De uitzending zal daarna nog de hele maand mei op het YouTube kanaal van RTV-Sternet te volgen zijn.

PROMOfilmpje: klik hier

Lees meer...

Openingstijden Historisch Centrum

maandag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
dinsdag 09.00-12.00 en 13.30-17.00 uur
woensdag Gesloten
donderdag 19.00-22.00 uur
vrijdag  09.00-12.00 uur

Contact

Historische Kring Haaksbergen
Markt 3 - Souterrain Gemeentehuis    
7481 HS  HAAKSBERGEN
Tel.: 053-5742374
E-mail: info@historischekringhaaksbergen.nl 

Bankrekeningen

Voor schenkingen en giften:
Rabobank: NL76RABO0324229917
ANBI-nr. 8056.08.837
Voor lidmaatschap en abonnement:
Ing: NL23INGB0002547699

Overige gegevens 

Kamer van Koophandel: 40073806
Fiscaal nummer: 8056.08.837
Statuten