Nieuws!

Tegels voor Haaksbergen van Historische Kring

Jubileumgeschenk Historische Kring: Tegeltjes met historie Haaksbergen

De Historische Kring Haaksbergen viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Als afsluiting van de diverse jubileumactiviteiten zijn op 15 december 20 tegels in het plaveisel op de Markt ingemetseld, waarop de geschiedenis van het dorp tot leven is gebracht. Op de tegels staan belangrijke gebeurtenissen met het jaartal plus een uitbeelding. De 20 historische feiten zijn ontleend aan de Canon van Haaksbergen. Dit boek verscheen in 2012 met daarin 50 verhalen waarin in kort bestek voor iedereen leesbaar de hoogte- en dieptepunten uit het verleden van ons dorp werden beschreven. De tegels zijn in een boog gelegd op het plein voor de Pancratiuskerk. Wethouder Edith van Spiegel onthulde met zichtbaar plezier dit jubileumgeschenk van de Historische Kring en zij noemde dit een aanwinst voor de Haaksbergse gemeenschap.

Het tegelgeschenk is ontwikkeld door de jubileumcommissie onder leiding van Hendrik Scholten, met medewerking van Jan van der Zanden, Wim Oltwater, Marlies Nijhuis en Gerrit Noordink . Geestelijk moeder van het idee was bestuurslid Carla van der Pol. De tekst is geformuleerd door Frans de Lugt, redacteur van Aold Hoksebarge. Henk Lammers verzorgde de vormgeving. Ze zijn gescand door José Rupert-te Lintelo, technisch vervaardig door metaalbedrijf Busschers en in het plaveisel gelegd door René Breukers met hulp van Gerrit Noordink. Dit mag een hele rij namen zijn, het project is dat waard, want als het
goed is gaan deze tegels een eeuwigheid mee. Net zoals het geschenk dat de Historische Kring tien jaar geleden bij zijn 40-jarig jubileum aan de bevolking aanbood: de bronzen maquette van ons dorp in 1832, die op een sokkel staat naast de ingang van de Pancratiuskerk.

In zijn toespraak benadrukte voorzitter Wim Oltwater dat kennis van de geschiedenis kan bijdragen aan meer begrip voor het heden. Hendrik Scholten van de jubileumcommissie gaf een overzicht van de vele activiteiten in dit bijzondere jaar. Hij noemde als voorbeelden de tocht langs marke- en grensstenen, de verschijning van het fotoboek ‘Om niet te vergeten’ met 230 reeds overleden dorpsgenoten, het jubileumboek ‘50 jaar Aold Hoksebarge’ en het begin volgend jaar nog gereed te komen boek over de geschiedenis van de marke Brammelo en Brammelerbroek.

Foto's Kees Müller klik hier

Bekijk hier ook de Facebookpagina van Oud-Haaksbergen