Nieuws!

De nieuwe Aold Hoksebarge is uit!

Aold Hoksebarge, Jaargang 50, nummer 4

Het jaar 2017 is bijna ten einde, dus ook ons jubileumjaar. We hebben de 50 jaar Historische Kring Haaksbergen op verschillende momenten gevierd en herdacht. De laatste handeling bestaat op 15 december uit het aanbieden van ons cadeau aan de Haaksbergse gemeenschap. De ‘Canon van Haaksbergen’ heeft hiervoor model gestaan. De Canon, bestaande uit 50 vensters die onze geschiedenis verbeelden, hebben we nog eens nader beschouwd. Daaruit hebben wij de 20 in onze ogen belangrijkste momenten uit deze geschiedenis op tegeltjes van 20 bij 20 centimeter geprojecteerd en deze in de buurt van ons cadeau voor het 40-jarig jubileum op de Markt in het plaveisel verwerkt. Zo worden de voorbijgangers op de hoogte gebracht van onze geschiedenis.

Verenigingsnieuws

Met daarin de volgende onderwerpen:
o Naamborden geplaats op Muilvisbrug
o Pracht en Pröttel tijdens de Open Monumentendag
o Monumentenprijs voor schuur Zendvelderweg
o Lezing en rondleiding over begraven
o Lezing Bank Jordaan
o Werkgroep werkt aan boek over Pancratiuskerk
o Bezoek aan Ootmarsum
o Workshop over behoud karakteristiek erfgoed
o Dendrochronologisch onderzoek
o Doe-dag Twentse Erven
o Lezing over behoud kerkelijk erfgoed
o Fototentoonstelling over cafés
o Boekenrubriek met bespreking ‘Holterhoek en zijn bewoners’

De weekmarkt bestaat 125 jaar
*door Bert Otter
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de weekmarkt voor waren werd ingesteld in onze gemeente. Om precies te zijn: op 1 januari 1892 wordt een wijziging van de bestaande marktverordening van kracht. Tot dan hebben we hier sinds lang vee- en jaarmarkten. In dit nummer van Aold Hoksebarge de historie van hoe de weekmarkt zich in 125 jaar ontwikkelde.

Het levensverhaal van Gerrit Jan van Heek jr., de woudloper
*door Wim Nijhof
Gerrit Jan van Heek jr., textielfabrikant in Enschede, erfde begin jaren twintig van de vorige eeuw landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. Het was een versnipperd landgoed. Verspreid over de hele bezitting lagen vele stukken grond en bospercelen die aan anderen toebehoorden. Van Heek bracht zijn Hoonesbos en Lankheetsbos bij elkaar. Begin 2018 verschijnt het boek ‘De weidse wereld van Woudlooper’, het levensverhaal van Gerrit Jan van Heek jr. (1880-1958), de Enschedese textielfabrikant, die vanaf de jaren twintig tot zijn overlijden landheer van Het Lankheet was.

Jumbo Leussink, een 130-jarig familiebedrijf
*door Albert Leussink
Waarschijnlijk zijn er anno 2017 in Haaksbergen niet veel (winkel)bedrijven meer die al langer dan 130 jaar geleden zijn gesticht en sedertdien onafgebroken in handen zijn gebleven van steeds dezelfde Haaksbergse familie. De onlangs grootscheeps gemoderniseerde supermarkt Jumbo Leussink is zo’n bedrijf. Want het was in het jaar 1885 dat de in de Blankenburgerstraat wonende 22-jarige ongehuwde metselaar Jan Leussink zich, onder de handelsnaam “J.R. Leussink kruidenierswinkel”, als ondernemer liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het succesverhaal van een ondernemersfamilie.

Kiek toch es… De Molenstraat na de cycloon van 1925
*door Caecil Waijerdink
De grote foto in het hart van Aold Hoksebarge toont de Molenstraat die hoogstwaarschijnlijk een staartje heeft meekreeg van de cycloon in Borculo in 1925.

De huizen van de Blankenburg (afl. 13)
In deze serie van Hanny Slotman wordt de kadastrale geschiedenis beschreven van de sectienummers J 2783, J 2784, J 2791, J 443 en J 2787 en Vincentstraat

Schilderij Herman van der Haar terug in Haaksbergen
*door Hendrik Scholten
In het Historisch Centrum krijgen we bijna wekelijks voor ons archief vaak waardevolle aanvullingen aangeboden. Op dinsdag 17 oktober ontvingen wij wel een heel bijzondere en kostbare gift: een schilderij van Herman van der Haar met daarop afgebeeld Hermina Lenderink (1854-1930).

3K3L (6) – Kromme heunde en peerdegrei
* door Goaitsen van der Vliet
In de vorige, vijfde aflevering vroeg ik het lezerspubliek naar de betekenis van tien woorden en uitdrukkingen uit oude Haaksberger bronnen. In deze aflevering aandacht voor de termen ‘Kromn hoond’ en ‘Bi-jliene’

’t Stuupke, een van de oudste cafés in Haaksbergen
*door Rob Stokkers en Eric Ooink

Een bekend horeca-adres in Haaksbergen is café ’t Stuupke aan de Eibergsestraat 92. Het is momenteel één van de oudste cafés van ons dorp. De uitbater kan zich gaan voorbereiden op het 90-jarig bestaan van de kroeg in 2019! In dit nummer van Aold Hoksebarge de geschiedenis van dit café.

Bekijk hier ook de Facebookpagina van Oud-Haaksbergen