Nieuws!

Doedag erven De Belshof en De Bikmölder

Leerlingen dr. Ariensschool in Pancratiuskerk Haakebergen, tijdens Open Monumenten Klassendag Leerlingen dr. Ariensschool in Pancratiuskerk Haakebergen, tijdens Open Monumenten Klassendag

Doe-dag over agrarische erfgoed op de erven Belshof en Bikmölder voldoet aan de verwachtingen
Ondanks het tegenvallende weer was het toch gezellig druk rond de erve Belshof en Bikmölder. Om elf uur werd de dag geopend door de voorzitter van de stichting Twentse Erven, Henk Robben, in het dagelijks leven burgemeester van Wierden. In een korte toespraak belichtte hij het belang van het behoud van ons agrarisch erfgoed. Steeds meer boeren stoppen met hun werkzaamheden waardoor er veel boerderijen leeg komen te staan en een andere functie krijgen. Het streven van de stichting Twentse Erven en de Historische Kring Haaksbergen is om karakteristieke boerderijen voor het nageslacht te bewaren. Samenwerken met eigenaren, overheden en historische verenigingen is hier van groot belang.
Na Henk Robben voerde wethouder Annette Nijhuis van de gemeente Haaksbergen het woord. Ook zij onderstreepte het belang van het behoud van karakteristieke boerderijen en noemde een aantal recente projecten in Haaksbergen waarbij de gemeente betrokken is. Als meest recent voorbeeld noemde zij het erf de Jaosker aan de Hasseltweg. Deze boerderij blijft behouden!
De eigenaren van erven Belshof en Bikmölder`ontvingen uit handen van Henk Robben een uit de kluiten gewassen boom, plus het boek van Marke tot Maatschap, eertijds uitgegeven door de Historische Kring Haaksbergen. De bomen zullen in overleg met de eigenaren een plekje op het erf krijgen.
Nadat alle plichtplegingen waren vervuld kon de doe-dag echt van start. Op het erf stonden diverse marktkramen die bemand werden door bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in het restauratiewerk, waaronder monumentenzorg Overijssel, het Oversticht en het RIBO. Op de deel van de boerderij werden elk uur korte lezingen gegeven waarbij het publiek nadrukkelijk betrokken werd. Met name de lezing van een medewerker van de gemeente Hengelo maakte veel indruk. De gemeente Hengelo heeft een methodiek ontwikkeld waarbij het agrarisch erfgoed van de gemeente in kaart is gebracht en gewaardeerd. Wanneer het karakteristieke boerderijen betreft, gaat men in gesprek met de eigenaar over vragen als: Wat zijn de plannen voor de toekomst? Zijn er mogelijkheden voor herbestemming wanneer de boerderij leeg komt te staan? De methodiek die de gemeente Hengelo heeft ontwikkeld zou als voorbeeld voor collega gemeenten kunnen dienen. De werkgroep Monumenten en Archeologie van de Historische Kring Haaksbergen heeft al een afspraak met de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente Hengelo gemaakt.

Fotoverslag van Henk Krooshof klik hier

Download Brochure hier.