Nieuws!

Geslaagde monumentendag ondanks regen

Rond het thema “Boeren, Burgers en Buitenlui” vond op zaterdag 9 september voor de zevenentwintigste keer de Open Monumentendag plaats in Haaksbergen. Welkom geheten door onze eigen onvolprezen dorpsomroeper kwamen 89 deelnemers naar het startpunt, het Dagactiviteitencentrum bij Het Wiedenbroek. Voor de derde keer op rij zijn we daar zeer gastvrij ontvangen om iedereen een goed begin van deze mooie dag te kunnen bereiden, ondersteund met koffie en iets lekkers van de bakker.
De weersomstandigheden waren in de ochtend bedroevend, reden waarom we veel minder gasten mochten verwelkomen dan voorgaande jaren. Degenen die met volharding van start gingen met de mooie fietstocht werden uiteindelijk rond de middag beloond met de doorbrekende zon en een grotendeels droog vervolg van de dag. Omdat de temperatuur redelijk was, werd het voor degenen die met de fiets of per auto op pad waren gegaan toch een heerlijk uitje met veel variatie.
De route van ruim dertig kilometer voerde dit jaar naar het zuidelijke deel van onze gemeente en het aangrenzende Berkelland. Onderweg bevonden zich dertien “stations”, gekozen vanuit het thema, waar rondleidingen werden verzorgd of nadere informatie werd gegeven. Zo kon men een aantal zeer fraaie historische boerderijen bewonderen. Voor het eerst werden Erve Onland en Erve Weernink opgenomen in het programma, met grote dank aan het enthousiasme van de eigenaren. Bijzonder was ook het bezoek aan enkele panden van de voormalige Rekkense Inrichtingen waar we een boeiende inkijk kregen in de gevarieerde geschiedenis van deze instelling, verteld door voormalige werknemers die hun verhalen kleur wisten te geven met eigen herinneringen en ervaringen. Als pauzepunt hadden we gekozen voor een bezoek aan museumboerderij “De Sfeer van Weleer” in Rekken. Ineke van der Werf weet die sfeer op onnavolgbare wijze te treffen met haar eigen anekdotes, leuk voor jong en oud.
Na een laatste stop bij IJssalon Menotti konden de deelnemers terecht op het emplacement van de Museum Buurtspoorweg waar de afsluiting van de dag plaatsvond en waar ook enkele flankerende activiteiten waren georganiseerd. Bij dit eindpunt werd de jaarlijkse Monumentenprijs Haaksbergen uitgereikt door wethouder Ellen Prent.

Dit jaar viel de eer te beurt aan Michel Hubers die zich op onvolprezen wijze inzet voor het behoud en de restauratie van het skoapskot op Erve Nijenhuis in Buurse. Dit rijksmonument mag met de Oostendorper Watermolen en de Pancratiuskerk gerekend worden tot de drie kanjermonumenten van Haaksbergen. De heer Hubers verdient deze prijs dan ook vol lof en met grote waardering voor zijn werk. Het skoapskot wordt omgebouwd tot restauratieatelier, een zeer passende bestemming voor dit monument.
Na het heffen van het glas kon deze zevenentwintigste Open Monumentendag met glans worden afgesloten, met grote dank aan de vele vrijwilligers vanuit diverse organisaties die deze dag met hun tomeloze inzet mogelijk maakten.

Namens de Stichting Open Monumentendag Haaksbergen,
Jan G.M. Put, voorzitter