Nieuws!

Noaberweg 2017

Noaberweg zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017

Tweedaagse Noaberweg fietstocht Haaksbergen - Ahaus

In het weekend van 8 en 9 juli 2017 organiseerde de Historische Kring Haaksbergen samen met de Heimatverein Ahaus alweer voor de vijfde keer de grensoverschrijdende fietstocht. Zowel in Ahaus als in Haaksbergen startten zaterdag 13 deelnemers met hun begeleiders de tocht bij zeer fraai fietsweer. Ondanks dat de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoetten ontstond al gauw een groepsgevoel.
0nder leiding van deskundige gidsen Clemens Wentink en Johan Krooshof fietsten zaterdag de deelnemers vanuit Haaksbergen naar Ahaus, en eenzelfde aantal vanuit Ahaus naar Haaksbergen. In een ontspannende sfeer werden op de route mooie plekken en cultuur-historische bezienswaardigheden bezocht, waarbij de begeleiders steeds interessante informatie verstrekten. Zondag ging de terugreis van de Spiekr en de uilenbron van Wüllen naar Ottenstein. Aldaar in het Hoppehaus van de Heimatverein koffie met koekjes (3 euro pp). Opvallend was een kunstnaaiwerk uit 1883, vervaardigd uit de haren van een jong gestorven meisje. Daarna werd stil gestaan bij de kerken van Alstättte (o.l.v. Heinrich Holters) en van Wessum en het 16e eeuwse Oratorium des Leidens Christi; we vernamen van Beatrix Wantia (heimatverein Wessum) dat ook Ahaus een florerende klompenindustrie bezat.
Op de beide dagen ontmoetten de Ahauser en Haaksberger groepen elkaar halverwege bij restaurant de Haarmühle voor de lunch waarbij men ervaringen uitwisselde. Onderweg werd men tijdens de pauze door Dick Hilarius uitstekend voorzien van koffie, thee en cake.
Na de lunch in de Haarmühle reden we onder leiding van Jan Goorhuis en Peter Eijkholt via de eeuwenoude Hessenweg (Markslagweg), Buurse en het Buurserzand terug naar Haaksbergen. Onderweg nog een bakkie in de Wakel en een slotbijeenkomst in het Historisch Centrum alwaar werd nagepraat in het historisch centrum van de organiserende Historische Kring onder het genot van een hapje en een drankje. Hierna nam men afscheid van elkaar en ging men een geweldige ervaring rijker terug naar huis. Het waren deze keer niet alleen Twentse deelnemers maar ook van buiten onze provinciegrenzen. De aankondiging had zelfs in het Dagblad voor het Noorden gestaan, en daardoor hadden zich ook mensen ingeschreven uit o.m. Harkstede (Groningen), Eext (Drenthe) en Heerde (Gelderland). Terecht dat men zich van heinde en ver begint in te schrijven, want de Noabertocht is een zeer aan te bevelen attractie!

Haaksbergen, Ploddershoes

Voor alle deelnemers was het bezoek aan het ‘Ploddershoes’ het hoogtepunt waar Harry en Willemien Beumers enthousiast het verhaal vertelden van de historie van het boerderijtje en de daarmee verbonden geschiedenis van de familie. Andere Highlights waren beeldbepalende monumenten als de villa van Delden in Ahaus en villa de Blanckenborgh in Haaksbergen, die beiden door dezelfde Enschedese architect Beltman begin twintigste eeuw werden ontworpen. Ook bezoeken aan onder andere de Oostendorper watermolen, de windmolen de Korenbloem en de Quantwicker molen bij Ahaus vielen zeer in de smaak.
Op zaterdag werd het diner gezamenlijk gebruikt en werd op het terras van het hotel waar werd overnacht nog een paar gezellige uurtjes doorgebracht. De verzorging was uitstekend bij hotel Erve Bruggert in Haaksbergen en het Schlosshotel in Ahaus.

Jan Goorhuis, Peter Eijkholt en Harry van Blijswijk

Fotoselectie Jan Goorhuis van foto's van Bruno Wolf, Jan Goorhuis, Dick Hilarius, Johan Krooshof en Harry van Blijswijk, klik hier.

Bij de VVV Haaksbergen is de routebrochure te koop voor €7 en de hele route is via een link te downloaden en via GPS te volgen. Je kunt de route zodoende zelf ook rijden, met een digitale gids. Klik hier voor de routebrochure.

Bekijk hier ook de Facebookpagina van Oud-Haaksbergen