Nieuws!

Noaberweg 2017

Noaberweg zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017

Een lekker koele ochtend, droog, bedekte lucht, ideaal fietsweer voor de lustrumeditie van de Noaberfietstocht tussen de partnergemeenten Haaksbergen en het Duitse Ahaus.
0nder leiding van deskundige gidsen fietsten zaterdag een dertiental deelnemers vanuit Haaksbergen naar Ahaus, en eenzelfde aantal vanuit Ahaus naar Haaksbergen. Zondag weer terug via een andere route, bedacht in innige samenwerking van de Historische Kring Haaksbergen met de Heimatverein Ahaus, geholpen ook door de Heimatvereins van Wessum, Alstätte, Wilsum en Ottenstein.
   Dit jaar had de aankondiging zelfs gestaan in het Dagblad voor het Noorden, en hadden zich daardoor ook mensen ingeschreven uit o.m. Harkstede (Groningen), Eext (Drenthe) en Heerde (Gelderland). Terecht dat men zich van heinde en ver begint in te schrijven, want de Noabertocht is een zeer aan te bevelen attractie!
   Onder leiding van Clemens Wentink (gids) en Johan Krooshof (wegwijzer en tempomaker) van de Historische Kring Haaksbergen bezochten de fietsers Haaksbergse monumenten als Villa de Blankenborg, de Korenmolen, Villa Jordaan, Het station en het CLV-gebouw. Clemens voorzag ons tot in detail van de nodige cultuur-historische kennis over elk object, en was zelfs zo enthousiast dat hij ook nog afweek van het programma bij objecten van het type 'waar je toch niet zomaar langs kan fietsen zonder er even bij stil te staan'. Zo'n verrijking van het programma vormde de spontane rondleiding door het Ploddershoes door Harry Beumers, de eigenaar ervan. Mooi om te vernemen dat de deuren van het huiskamertje zo breed waren omdat je ook met het paard door de salon moest kunnen lopen.

Haaksbergen, Ploddershoes

Dick Hilarius, die bij het Commiezenpad wachtte met de koffie, stelde vast dat we een dik uur te laat waren; men was wel toe aan koffie, en de zelfgebakken cake was heerlijk.  Vandaar naar de Haarmühle, voor de lunch, waarna Bruno Wolf van de Ahauser Heimatverein het stokje overnam. Het fietstempo ging nu drastisch omlaag, tot tevredenheid van sommigen. We stonden stil bij de kerken van Alstättte (o.l.v. Heinrich Holters) en van Wessum en het 16e eeuwse Oratorium des Leidens Christi; we vernamen van Beatrix Wantia (heimatverein Wessum) dat ook Ahaus een florerende klompenindustrie bezat, waarvan ook nu nog restanten.
   In Alstätte zelf viel de prachtige oude Ahauser kerktoren op, met daaraan vastgebouwd een even opvallende als gruwelijke grijswitte betonnen kolos, als van een slechtontworpen parkeergarage. Maar eenmaal binnen via de toren blijkt het het schip te zijn van de Mariakirche, een spectaculair optisch spektakel. De wanden bestaande uit honderden verlichte raampjes gaven een vergelijkbaar effect van lichtheid als de betonnen kapel van Le Corbusier in Ronchamp. (In beeld nog laatstelijk bij de Avondetappe van de Tour de France.)

Schlosshotel Ahaus

Het Schlosshotel heeft een goede kok en dito bedden, maar een hinderlijk wifi-beleid. Een nadeel van de leuke lokatie midden in het centrum is het lawaai tot diep in de nacht.
Na het ontbijt wachtte Bruno Wolf ons weer op voor de terugreis, die ging van de Spiekr en de uilenbron van Wüllen naar Ottenstein. Aldaar in het Hoppehaus van de Heimatverein koffie met koekjes (3 euro pp). Opvallend was een naaiwerk uit 1883, vervaardigd uit de haren van een jong gestorven meisje. Via een lunch in de Haarmühle, reden we onder leiding van Jan Goorhuis en Peter Eijkholt via de eeuwenoude hessenweg (Markslagweg), Buurse en het Buurserzand terug naar Haaksbergen. Onderweg nog een bakkie in de Wakel en een slotbijeenkomst in het Historisch Centrum. De niet-Haaksbergse deelnemers vonden het Haaksbergse deel van de Noaberweg aanzienlijk mooier qua natuurschoon, en ook cultuurhistorisch interessanter. Haaksbergse deelnemers waren juist ook te spreken over de nadere kennismaking met het Ahauser erfgoed. In ieder geval bedankten zij allen de inspanningen van de Historische Kring en de verschillende Heimatvereins. De Friese deelnemers waren zo tevreden, dat ze beslist een weekje hun camper op b.v. Stien'nboer zouden zetten.

Tips ter verbetering:

- betere tijdsplanning van de gidsen, onder andere door niet stil te staan bij elk monument dat je tegenkomt, anders lijkt het ook niet meer zo op een fietstocht en wacht de man met de koffie onderweg te lang of zelfs vergeefs. (Gold voor het deel in en rond Haaksbergen)
- Ploddershuizen altijd opnemen in het programma, inclusief binnenkant
- Lastig: bij  mooi weer toch liever niet binnenzitten bij de Haarmühle, maar aan lange tafel(s) buiten. Beter voor Nederlands-Duitse communicatie.

Bij de VVV Haaksbergen is de routebrochure te koop voor €7 en de hele route is via een link te downloaden en via GPS te volgen. Je kunt de route zodoende zelf ook rijden, met een digitale gids. Klik hier voor de routebrochure.

foto's Johan Krooshof, Jan Goorhuis, Dick Hillarius en Harry van Blijswijk, klik hier.
Filmpje klik hier

Bekijk hier ook de Facebookpagina van Oud-Haaksbergen