Nieuws!

Albert Rozemaprijs voor Nico Temmink

Albert Rozema prijs 2018

Steevast op de geboortedag van Albert Rozema 27 januari 1902 wordt de naar hem vernoemde prijs uitgereikt. De werkgroep WMA van de Historische Kring Haaksbergen was dan ook zaterdag 27 januari bijeen om de prijs uit te reiken aan de eigenaar van een pand aan de Spoorstraat.

Waarom genomineerd?
Wie oude dorpsfoto's ziet, bemerkt dat het straatbeeld van Haaksbergen evenals in vele andere steden en dorpen drastisch veranderd is. Vernieuwing is uiteraard noodzakelijk en onvermijdelijk, maar vaak werd en wordt er te rigoureus gehakt en gesloopt aan het bestaande straatbeeld. Alleen al het handhaven van een gevel of details daarvan zorgt voor meer sfeer.
Er is behoefte aan dorpscentra en straatjes die nog karakteristieke kenmerken vertonen uit het verleden en daardoor zorgen voor een aangename sfeer. Albert Rozema was met zijn winkel in kleding en huishoudtextiel een voorbeeld in het behoud van het oude.
Met de naar hem vernoemde prijs willen we bewoners en eigenaren stimuleren kenmerkende details van pand te behouden of te herstellen.

Spoorstraat 37 – 39
Het pand Spoorstraat 37 – 39 met het fraaie balkonnetje, is voor ons als werkgroep een goed voorbeeld. Wandelend door de Spoorstraat ineens een pand zien met een heel andere uitstraling, kan je misschien even terug brengen naar het verleden. Naar binnen kijken door de oude ramen en dan zien dat er achter die ramen de tijd niet heeft stil gestaan, kan je doen besluiten eens even naar binnen te lopen. Een boetiekje of makelaarskantoor kan ook floreren achter een prachtige 110 jaar oude gevel.

Ook de Gemeentelijke overheid kan een bijdrage leveren om sfeer bepalende elementen uit het verleden te behouden. Een zogenaamd gevelfonds, waarmee al in vele gemeentes wordt geëxperimenteerd, kan een goede stimulans zijn. Gemeentes hebben een klein budget voor ondernemers en bewoners om karakteristieke kenmerken in een pand te herstellen of terug te brengen. Het betreft hier een praktische methode om het dorpscentrum op te fleuren, waarbij een goede mix ontstaat tussen oude en nieuwe architectuur en de identiteit van het dorp bewaard wordt.

Prijs voor Nico Temmink
De Albert Rozema prijs 2018 gaat dus dit jaar naar Nico Temmink de eigenaar van het pand aan de Spoorstraat. De prijs, een tegel met de afbeelding van het pand en een oorkonde, werd hem uitgereikt door Alberta Rozema een dochter van de naamgever.

Tekst: Willy Ottink
Foto's: Henk Krooshof